www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Hosta vid förkylning

Vad kan man göra själv?

Irriterade luftvägar

När man är förkyld har man ofta hosta. Det kan vara ansträngande, men hostan är en del i kroppens försvar. Genom att hosta gör man sig av med sådant som irriterar luftvägarna.

När slemhinnorna i luftrören irriteras vid förkylning är det vanligt att först få rethosta. Efter ett tag kan det bildas mer slem i luftvägarna och rethostan övergår till slemhosta. Upphostningarna kan vara gula eller gröna till färgen och är ofta en naturlig följd av vanliga förkylningsvirus. Det behöver inte betyda att man fått en bakterieinfektion.

Hostan kan fortsätta ett tag efter själva förkylningen eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga, men den har för det mesta gått över efter två till fyra veckor.

Dryck kan lindra

Varm eller kall dryck verkar ofta lenande i svalget och kan lindra hostan lite grann. Slemmet tunnas också ut så att det blir lättare att hosta upp.

Det kan kännas skönt att komma upp lite med överkroppen när man ska sova, så bädda gärna med extra kuddar vid sängens huvudända. Det kan också kännas bra att ha det svalt i rummet.

På natten kan man ha ett glas vatten nära till hands, ett par klunkar vatten lindrar när hostan kommer. En del som är förkylda blir mer täppta i näsan på natten. Eftersom man då andas genom munnen och blir torr i luftvägarna kan hostan bli värre. Om man tar näsdroppar eller nässprej under några dagar när man går och lägger sig, kan det lindra det värsta.

Rökning irriterar luftvägarna och gör hostan värre och mer långvarig. Helst ska man även undvika att vistas där andra röker.

Om man har feber i samband med förkylningshostan bör man vara hemma tills febern har försvunnit.

Receptfria hostmediciner

Om man har hosta i samband med en förkylning är det viktigt att hosta upp slemmet för att rensa luftrören. De receptfria slemlösande läkemedel som finns på apotek har osäker effekt och hostdämpande medicin gör det svårare att få upp slemmet. Man kan istället pröva med varm eller kall dryck som tunnar ut slemmet lite så att det blir lättare att hosta upp. Att dricka lite kan också kännas lenande om hostan river i halsen. Om man har besvärlig rethosta kan däremot hostdämpande medicin som innehåller noskapin lindra.

Man kan behöva kontakta vården

Det är vanligt att hostan sitter i länge, men att man mår bra i övrigt. Om hostan inte blivit bättre efter två till tre veckor och man känner sig hängig och sjuk bör man kontakta vårdcentralen.

Om man har hosta och feber, men febern inte har gått ner efter fyra till fem dagar, bör man också kontakta vårdcentralen.

Man bör kontakta vården med en gång om man förutom hostan får svårt att andas. Det gäller också om man får ont i bröstet eller ryggen vid djupa andetag, eller om man börjar hosta blod.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:

3 mars 2011 15:03

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...