www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Huvudvärk – vad kan man göra själv?

Vanligt med spänningshuvudvärk

De flesta besväras av huvudvärk av och till. Den vanligaste huvudvärken är den som kallas spänningshuvudvärk. Den beror ofta på att muskler framför allt i nacken och i käken är spända. Om man oroar sig, känner sig stressad och sover dåligt är det lätt att man spänner sig och får ont i huvudet. Ibland kan huvudvärken bero på att man pressar eller gnisslar tänder under natten. Då har man oftast en dov huvudvärk när man vaknar och det kan ömma i käkmusklerna. 

Huvudvärk kan bero på många olika saker

En annan vanlig orsak till huvudvärk är förkylning, eller någon annan infektion. Ibland beror huvudvärken på att synen förändrats, man kanske måste anstränga ögonen mer än vanligt. Huvudvärk kan också bero på att man äter och dricker för dåligt. Vissa läkemedel kan ge huvudvärk som en biverkning. Även receptfria värktabletter i för stor omfattning kan ge huvudvärk som bieffekt. En del återkommande huvudvärk kan vara migrän. 

Om huvudvärken kommer ofta och inte riktigt släpper

Om besvären återkommer ofta eller om man upplever att perioderna med huvudvärk blir längre är det viktigt att ta reda på orsaken för att kunna förebygga och undvika huvudvärken.

Skriv ner när besvären kommer

För att ta reda på orsaker till huvudvärken kan det vara till stor hjälp att skriva ner när man har sina attacker, hur de yttrar sig och vad som lindrar eller förvärrar. En huvudvärksdagbok kan göra det lättare att se möjliga mönster och orsaker. När man har en uppfattning om vad som orsakar värken kan man lättare förebygga den genom att lära sig känna igen och undvika de situationerna.

Man vet ofta inte om att man är spänd

Om man har besvär med spänningshuvudvärk är musklerna ofta spända utan att man vet om det. Att vara spänd kan ibland bli ett normaltillstånd och man slappnar inte helt av ens när man sover.

Viktigt att öva avspänning

För att besvären ska bli bättre är det viktigaste att man lär sig slappna av. Ofta krävs det att man tar sig tid och att man börjar med nya rutiner för att det ska bli bättre. I 1177.se finns tips om korta avslappningsövningar. Det finns också cd-skivor och kassetter på apotek med längre avslappningsövningar. Man kan till exempel pröva att börja eller avsluta dagen med övningarna. En del blir avspända genom till exempel yoga eller massage, medan andra blir hjälpta av långa promenader.

Fysisk träning, bra arbetsställning och sömn

Om man har varit spänd i kroppen en längre tid kan de spända musklerna bli stela. Fysisk träning, så att blodcirkulationen ökar, kan förebygga stela muskler och stärka nack- och ryggmusklerna. På så sätt kan även kroppshållningen förbättras och nacken avlastas. Om man har ett stillasittande arbete bör man variera sin arbetsställning och försöka lägga in små pauser. Tänk på att alltid ha bra belysning vid arbete och läsning. Försök att ha regelbundna sömnvanor och se till att få tillräckligt med sömn.

Man kan ta receptfria läkemedel tillfälligt

Huvudvärk som bara kommer ibland och som man förstår orsaken till mildras ofta av att man vilar eller tar en receptfri värktablett.

Ibland kan smärtstillande medicin hjälpa mot huvudvärk som orsakas av spända muskler, men eftersom läkemedlet inte tar bort de spänningar som orsakar besvären är lindringen bara tillfällig. Det bästa är att man försöker slappna av.

Värktabletter bör inte användas vid annat än tillfällig värk med tanke på att tabletterna i sig kan orsaka huvudvärk.

I första hand kan man försöka lindra värken med receptfria värktabletter som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

Man kan behöva kontakta vården

Om huvudvärken sitter i längre än en vecka eller om man tar värktabletter mot huvudvärk flera gånger i veckan, bör man kontakta en vårdcentral. Man bör söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man plötsligt får svår huvudvärk. Detsamma gäller om man har svår huvudvärk samtidigt som man har hög feber och känner sig stel i nacken.

Man kan alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd. 

Senast uppdaterad:

22 mars 2011 11:31

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...