www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Hytrinex

Läkemedelsinformation

Hytrinex är ett läkemedel som används vid godartad prostataförstoring eller mot högt blodtryck. Det tillhör läkemedelsgruppen alfareceptorblockerande medel och det verksamma ämnet är terazosin.

Recept och högkostnadsskydd

Medicinen finns som tabletter i styrkorna 1, 2, 5 och 10 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Vid prostataförstoring orsakas besvären av att den glatta muskulaturen i urinblåsans slutmuskel, prostatakörteln och den del av urinröret som går genom prostatakörteln är sammandragen. Det verksamma ämnet i medicinen, terazosin, får dessa muskler att slappna av. Det gör att det går lättare att kissa.

Medicinen motverkar även täta urinträngningar som kan förekomma vid prostataförstoring.

På lite längre sikt kan den glatta muskulaturen i viss mån tillbakabildas och man kan då ha en viss bestående effekt av medicinen även när man slutat ta den. Om man slutar med behandlingen är det dock vanligt att besvären återkommer.

Det tar i allmänhet två till tre veckor innan läkemedlet verkar fullt ut. Om man avbryter behandlingen är det vanligt att prostatabesvären återkommer.

Vid högt blodtryck får terazosin den glatta muskulaturen i artärerna att slappna av. Detta gör att motståndet i artärerna minskar och blodtrycket då sänks. Den blodtryckssänkande effekten kan man vanligen se efter några timmar.

Hur tar man medicinen?

Man ska svälja tabletterna med lite vatten.

Eftersom medicinen kan sänka blodtrycket kan det hända att man känner av yrsel då man tagit den. Vid behandling av prostataförstoring bör man därför ta tabletten på kvällen, strax innan man går och lägger sig.

Vid behandling av högt blodtryck tar man åtminstone de första dagarna medicinen på kvällen för att se hur man reagerar på den.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen är olika om man behandlas för högt blodtryck eller för godartad prostataförstoring. I båda fallen tar man en låg dos i början, vanligen en tablett på 1 milligram, strax innan man går och lägger sig.Vid behandling av prostataförstoring tar man medicinen vid sänggåendet även fortsättningsvis. Vid behandling av högt blodtryck tar man efter de inledande dagarna medicinen på morgonen.

En vanlig dos vid godartad prostataförstoring är 5-10 milligram när man går och lägger sig. Vid högt blodtryck är en vanlig dos 2-5 milligram på morgonen.

Om man har glömt att ta en tablett ska man hoppa över den glömda dosen och ta nästa dos som vanligt, nästa gång det är dags.

Viktigt

Man skall inte avbryta behandlingen utan att rådgöra med läkare. Om man avbryter behandlingen och skall återuppta den kan det hända att man måste börja med lägsta dos igen.

Förmågan att köra bil kan påverkas av medicinen. Olika personer reagerar olika och man är själv ansvarig för att bedöma om man kan köra bil eller annat motorfordon. Detsamma gäller om man har ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet.
Läs mer: Trafikfarliga läkemedel

Om man tar andra läkemedel samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Om man samtidigt behandlas med betablockerande läkemedel kan vissa biverkningar av Hytrinex, som yrsel och blodtrycksfall, förstärkas.

Biverkningar

Vissa personer som använder medicinen kan drabbas av yrsel, som i värsta fall kan göra att man svimmar, eftersom terazosin kan ge blodtrycksfall. Största risken för detta är då man tar första dosen eller då man ökar dosen. Därför skall man börja med låg dos och ta den på kvällen.

En del personer kan drabbas av huvudvärk, hjärtklappning, svullnader i kroppen, trötthet, illamående, dimsyn eller nästäppa.

Om man får biverkningar som är besvärliga bör man kontakta sin läkare. Dosen kan behöva ändras, eller så kan man behöva pröva ett annat läkemedel.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man bör rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Andra läkemedel med samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller terazosin. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.

Exempel på läkemedel som innehåller terazosin är

  • Sinalfa

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som man inte ska använda samtidigt med Hytrinex:

  • Doxazosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Doxazosin Actavis
  • Alfadil
  • Alfadil BHP
  • Alfuzosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Alfuzosin Actavis
  • Xatral OD
  • Lafunomyl.

Mer information

1177.se och läkemedelstexter

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

27 november 2015 11:23

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Tareq Alsaody, kirurg, specialiserad på njurar och urinvägar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...