www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Irriterade ögon

Sammanfattning

Du kan bli irriterad eller röd i ögonen av till exempel rök, simbassängsklor, kontaktlinser eller smink. Besvären kan också bero på att ögonen är torra, att du är allergisk mot något eller att du har fått en inflammation eller infektion.

Undvik att gnida i ögonen

Har du fått en infektion i ögat kan den spridas till det andra ögat eller till andra personer. En ögoninfektion kan till att börja med likna andra typer av ögonirritationer. Om du är irriterad i ögonen är det därför bra att vara noga med att tvätta händerna och att inte gnida dig i ögonen för att minska risken för smitta.

Om du använder kontaktlinser

Om ögonen är irriterade och du använder kontaktlinser kan det ofta hjälpa att använda glasögon i stället i några dagar. Misstänker du en ögoninfektion ska linserna tas ut på en gång.

Bra att göra rent ögat

Om ögat är rött och irriterat kan du skölja det med vatten för att se om det hjälper. Svider vattnet kan du pröva med koksaltlösning i stället, det kan kännas lite lenare för ögat. Du kan göra egen koksaltlösning genom att blanda en milliliter, det vill säga ett kryddmått, salt i en deciliter kokande vatten som sedan får svalna. Du bör bara använda nygjord lösning. Färdiggjord koksaltlösning finns att köpa på apotek.

Är ögat kladdigt eller har klistrats igen, vilket till exempel kan hända när du är förkyld, kan du tvätta med ljummet vatten med hjälp av en bomullstuss. Det bästa är att tvätta från den yttre ögonvrån mot den inre, eftersom det är lättare att få rent ögat på det sättet.

Ibland kan ögat irriteras av en infektion i en talgkörtel på ögonlockskanten, en vagel. Då kan du badda vageln med en bomullstuss eller kompress fuktad med vatten. En vagel läker oftast av sig själv inom en till två veckor.

Skräp eller smink som har kommit in i ögat kan du vanligtvis få ut genom några blinkningar. Om det inte hjälper kan du skölja ögat med rent vatten.

Det kan skava och klia om ögonen är torra

Om det skaver, svider eller kliar i ögonen kan de vara torra. Då kan du också känna dig trött i ögonen.

Eftersom tårbildningen minskar när du blir äldre blir ögonen torrare med åldern. Trots detta är rinnande ögon vanligt hos äldre. Orsaken är att ögats hornhinna får torra fläckar och då sätter sköljreflexen igång, vattnet flödar för att skölja bort "skräpet", det vill säga den torra fläcken.

Vanliga orsaker till torra ögon kan till exempel vara att du sitter länge framför datorn, arbetar i dåligt ljus eller vistas i torr, varm, rökig eller dammig luft. Därför kan besvären ibland lindras genom att du förändrar din miljö. Till exempel kan du undvika att ha TV- eller datorskärmar för högt placerade för att slippa titta uppåt, eftersom det gör att man blir torrare i ögonen.

Ögonen kan också bli torra av vissa läkemedel.

Receptfria medel

För att fukta torra ögon kan du droppa särskilda tårersättningsmedel i ögonen. Om du behöver droppa många gånger om dagen eller till natten kan det vara bra att använda ögongel, som är mer trögflytande och därför stannar kvar lite längre i ögat.

Har du en vagel eller om ögonen svider och känns grusiga kan du använda en mjukgörande ögonsalva.

Tårersättningsmedel, gel och ögonsalvor köps receptfritt.

Mot många typer av allergier finns det receptfria läkemedel som brukar hjälpa bra.

Söka vård

Du bör kontakta vården om du fått in något skräp i ögat som inte går att skölja bort. Detsamma gäller om det värker i eller omkring ögat och ögonvitan blir kraftigt röd.

Om ögat är rött och kladdigt och inte har blivit bättre inom fem dagar bör du kontakta vårdcentralen.

Om du har torra eller irriterade ögon och inte har blivit bättre efter att ha behandlat dig själv i 2-3 veckor, bör du kontakta vårdcentralen.

Använder du kontaktlinser och ögat är mycket irriterat bör du kontakta din optiker för råd.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

11 juni 2015 10:33

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...