www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Jordnöts- och nötallergi hos barn

Om ett barn inte tål jordnötter eller nötter kommer reaktionen ofta inom några minuter. Vanliga symtom är klåda i munnen och svullnad runt ögon, läppar, i näsa och hals. Om barnet får svårt att andas eller blir trött och blekt efter att ha ätit nötter ska man söka vård direkt.

Allmänt

Att vara allergisk mot jordnötter eller nötter innebär att man inte tål att äta dem. Om man har svår allergi tål man inte heller att andas in luft som innehåller ämnen från jordnötter eller nötter.

Jordnötter och nötter är inte släkt med varandra. Jordnöten är en ärta och tillhör samma växtfamilj som baljväxter, ärter och sojabönor. Till nötter räknas bland annat hasselnöt, cashewnöt, paranöt, valnöt och pekannöt. Mandel brukar räknas till nötterna, men är egentligen ett frö.

Man kan vara allergisk mot flera olika sorters nötter eller mot bara en sort. Ett barn som är allergiskt mot jordnötter behöver alltså inte vara nötallergisk eller tvärtom.

Allergi mot nötter och jordnötter börjar oftast i förskole- eller skolåldern. Andelen allergiska barn ökar med åldern. Omkring fem av hundra barn mellan 4 och 18 år är allergiska mot jordnötter eller nötter. Det vanligaste är lindriga reaktioner som klåda i munnen, utslag och magbesvär.

Barn och tonåringar som är allergiska mot pollen, till exempel björkpollen, kan också reagera mot nötter. Det kallas korsreaktion. Korsallergi ger oftast lindriga reaktioner, till exempel klåda i munnen, till skillnad mot annan allergi som ibland kan orsaka svåra reaktioner. Det går att utreda om man har korsallergi eller annan allergi.

Läs mer: Matallergi hos barn

Symtom

Symtomen kommer snabbt, oftast inom några minuter, vid både jordnötsallergi och nötallergi. Det är vanligt med reaktioner i luftvägarna, munnen och på huden, till exempel

  • klåda i munnen
  • svullnad i läpparna och i halsen
  • svullnad i huden, särskilt kring ögonen
  • nässelutslag: röda, upphöjda fläckar som sprider sig
  • lindriga andningsbesvär.

Jordnötter och nötter kan i sällsynta fall orsaka anafylaxi. Det är en allvarlig reaktion som kommer mycket snabbt och kan vara livshotande. Blodtrycket faller och barnet blir oroligt, blekt, trött, får svårt att andas och kan bli medvetslöst. Om det händer bör man omedelbart ringa 112. Om man har en adrenalinpenna till hands ska man ge den först.

Undersökning

Om man kan berätta vad barnet ätit eller varit i kontakt med innan det fick symtom är det oftast lätt för läkare att avgöra om ett barn har allergi mot jordnötter eller nötter. Ofta får barnet även lämna ett blodprov eller göra ett pricktest på huden.

Behandling

Behandlingen består av att sluta äta det man är allergisk mot. Man måste alltid läsa innehållsförteckningen på de livsmedel man köper. Tillverkarna är skyldiga att ange på förpackningen om ett livsmedel innehåller nötter eller jordnötter. Nötter är till exempel vanliga i müsli, bröd, kakor, choklad, godis och glass. De kan också finnas i panering på kött och fisk samt i färdiga maträtter.

Barn med korsallergi brukar inte reagera på spår av nötter. Barn med svår allergi måste däremot vara mer noggranna. Det kan vara bra att få råd av en dietist, eftersom spår av nötter och jordnötter finns i många olika livsmedel. Även matoljor som har utvunnits från nötter kan innehålla proteinrester som i vissa fall kan ge reaktioner. Barn med svår allergi bör även vara försiktiga med lösgodis, eftersom skopan som man tar godiset med tidigare kan ha varit i en behållare där det finns godis med nötter i.

Även om man är försiktig kan det hända att barnet av misstag råkar äta något det inte tål. Därför kan det vara bra att ha läkemedel till hands. Om barnet har en svår allergi måste man ha läkemedel hemma.

Lindriga allergiska besvär kan behandlas med antihistaminer som finns att köpa receptfritt i tablettform. För mindre barn kan läkare skriva ut antihistamin i flytande form. Ett vanligt läkemedel är Loratadin som även säljs under namnet Clarityn.

Barn som har svåra symtom brukar få en injektionspenna med adrenalin att ta själv. För de minsta barnen ger föräldern pennan. Adrenalinpennor skrivs ut av läkare med särskild erfarenhet av barn och allergier och de ska barnet alltid ha med sig. Man brukar få två pennor ifall behandlingen behöver upprepas. Det är viktigt att man som förälder får träna på att ge pennan så att man vet hur man ska göra i en akutsituation. Skolbarn och äldre barn får träna på att själva ge sig pennan.

Barn med svårare besvär kan även få kortisontabletter utskrivna, som kan vara bra att ta som komplement till adrenalinpennan. Det tar några timmar innan tabletterna ger full effekt och därför ska man alltid ge adrenalinpennan först vid svåra allergiska besvär.

När ska man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning om

  • man misstänker att barnet har jordnöts- eller nötallergi
  • barnet inte mår bra trots att man har uteslutit mat som det inte tål.

Man ska omedelbart ringa 112 och begära en ambulans om barnet får svårt att andas eller blir trött och blekt efter att ha ätit jordnötter eller nötter som det inte tål. Det kan vara en svår allergisk reaktion och barnet behöver få vård direkt.

Om man har akutmediciner hemma ska man ge dem först och sedan åka till närmaste akutmottagning.

Senast uppdaterad:

1 april 2015 10:04

Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad

Granskare:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden Lennart Nordvall, läkare, professor i barnmedicin, Akademiska Barnsjukhuset, Uppsala

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...