www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 500 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Kalcidon

Läkemedelsinformation

Kalcidon är ett läkemedel som innehåller kalcium. Kalcidon kan användas när du har kalciumbrist eller ett ökat kalciumbehov och inte får i dig tillräckligt med kalcium genom mat och dryck.

Kalcidon används också tillsammans med andra läkemedel för att förebygga och behandla benskörhet. Du kan även få läkemedlet vid en viss typ av nedsatt njurfunktion som orsakar höga halter av fosfater i blodet, så kallad hyperfosfatemi. 

Så här fungerar läkemedlet

Kalcium har flera funktioner i kroppen, bland annat stärker det benvävnaden i skelettet. Skelettet fungerar också som ett förråd av kalcium. Om mängden kalcium i kroppen blir för låg, till exempel om du inte får i sig tillräckligt med kalciumrik mat och dryck, använder kroppen istället det kalcium som finns lagrat i skelettet. Då sker en så kallad urkalkning av skelettet vilket kan bidra till att benvävnaden blir skör och risken för benbrott ökar.

Kalcidon motverkar urkalkning av skelettet. Men enbart tillskott av kalcium har inte visats minska risken för benbrott.

Barn som växer och gravida eller ammande kvinnor har ett ökat behov av kalcium. Om du inte får i dig tillräckligt med kalciumrik mat och dryck kan det då behövas ett kalciumtillskott. När du är gravid eller ammar behövs extra mycket kalcium för att bygga upp fostrets skelett och bilda modersmjölk.

Om du har så kallad hyperfosfatemi fungerar njurarna sämre, vilket kan leda till att du får för höga halter av vissa ämnen, så kallade fosfater, i blodet. Om du tar höga doser kalcium i samband med måltiderna binder kalcium det fosfat som finns i födan så att det inte tas upp i kroppen. På så sätt motverkas att halten fosfat i blodet ökar ytterligare.

Recept och högkostnadsskydd

Kalcidon finns som tuggtabletter, i styrkorna 250 och 500 milligram. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet när det skrivs ut på recept. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Hur tar jag läkemedlet?

Tabletterna är avsedda att tuggas, men du kan även låta dem smälta i munnen eller svälja dem hela. Det är lämpligt att ta tabletterna i samband med en måltid.

Effekten av Kalcidon kan påverkas av livsmedel som innehåller oxalsyra, till exempel spenat och rabarber, och fytinsyra, till exempel fullkornsflingor. Du bör vänta minst två timmar efter att du har ätit denna typ av mat innan du tar Kalcidon.

Om du behandlas för hyperfosfatemi ska du ta tabletterna i samband med en måltid för att binda fosfat i födan så att det inte tas upp i kroppen.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos vid benskörhet, kalciumbrist eller ökat kalciumbehov är 1 tablett 1-4 gånger om dagen.

Viktigt

Kombinera inte Kalcidon med andra läkemedel som innehåller kalcium om inte en läkare har rekommenderat det. Kalcium behövs för en rad andra funktioner i kroppen än bara uppbyggnad av skelettet. Funktionen hos muskler och nerver är beroende av att mängden kalcium i kroppen hålls på en viss nivå. Därför ska du inte ta för mycket kalcium.

Använd inte Kalcidon om du har en ökad halt kalcium i blodet eller urinen.

Om du behandlas med höga doser Kalcidon under lång tid kan du behöva lämna blodprov för att mäta kalciumhalten.

Använd inte heller läkemedlet om du har njursten. Om du tidigare haft problem med njursten ska du berätta det för läkaren.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Det är särskilt viktigt att du berättar för läkaren att du använder Kalcidon om du får en antibiotikakur. Vissa typer av antibiotika ska inte tas samtidigt med läkemedel som innehåller kalcium eftersom effekten av antibiotikabehandlingen då kan minska avsevärt. Detta gäller antibiotika av typerna kinoloner och tetracykliner. Du ska därför ta sådana antibiotika och kalciumtabletterna vid olika tidpunkter på dygnet. Hur lång tid du bör låta det gå mellan intagen varierar lite beroende på vilket antibiotikapreparat du använder. Om du är osäker bör du fråga läkaren eller på ett apotek. Exempel på antibiotika av typen kinoloner är Ciprofloxacin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Ciprofloxacin Actavis och Norfloxacin Krka. Exempel på tetracykliner är Doxyferm och Tetracyklin Meda.

Om du använder Levaxin eller läkemedel av typen bisfosfonater mot benskörhet ska du inte ta de läkemedlen samtidigt som Kalcidon. Det måste gå minst 2 timmar mellan intagen. Det är vanligt att Kalcidon och bisfosfonater tas enligt ett särskilt schema som görs upp tillsammans med läkaren. Exempel på bisfosfonater är Alenat och Alendronat, som innehåller det verksamma ämnet alendronsyra.

Kalcidon ska inte tas om du använder läkemedel mot cancer som innehåller estramustin, till exempel Estracyt.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av Kalcidon, men en del kan få besvär av till exempel förstoppning.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid och när du ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i modersmjölken. 

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller kalcium. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket.

Exempel på läkemedel som innehåller kalcium är: Calcitugg, Calcium-Sandoz och Kalcipos.

Exempel på läkemedel som innehåller kalcium och D-vitamin är: Calcichew-D3, Cal-D-Vita och Kalcipos-D

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

20 juni 2016 16:38

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ewa Waern, läkare, specialist i åldrandets sjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mölndal Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...