www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ketokonazol Teva

Läkemedelsinformation

Vad är Ketokonazol Teva?

Ketokonazol Teva är ett läkemedel som används mot mjäll och mjälleksem.

Läkemedlet hette tidigare Ketokonazol ratiopharm.

Det verksamma ämnet är ketokonazol.

Recept och högkostnadsskydd

Ketokonazol Teva finns som schampo och kan köpas receptfritt.

Ibland ingår medicinen i högkostnadsskyddet för läkemedel när den skrivs ut på recept. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Det är oklart vad som orsakar mjäll, men en orsak kan vara att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns på huden och i hårbotten hos vuxna. Om man har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, kan huden reagera med att producera fler hudflagor än normalt. Då kan man få mjäll, klåda och fjällning. Mjälleksem uppkommer om svampen dessutom orsakat inflammation i huden.

Det verksamma ämnet i medicinen, ketokonazol, hämmar hudsvampens tillväxt. Då lindras besvären med klåda och fjällning.

Hur tar man medicinen?

Man ska skaka flaskan noga innan man använder schampot så att innehållet blandas ordentligt. Man blöter håret och schamponerar hår och hårbotten väl. Schampot ska vara kvar och verka i 3-5 minuter innan man sköljer håret.

Om man vill använda vanligt schampo ska man göra det innan man använder Ketokonazol Teva.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar. Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

Man använder schampot två gånger i veckan under 2-4 veckor för att få bort besvären. Därefter är det bra att schamponera en gång i veckan eller varannan vecka för att förhindra att besvären kommer tillbaka.

Viktigt

Om besvären inte försvinner efter en månads behandling, ska man inte fortsätta att behandla på egen hand utan kontakta läkare.

Man bör undvika att få schampot i ögonen. Om man av misstag får schampo i ögonen ska man skölja dem med vatten.

Biverkningar

En del personer som använder schampot kan till exempel få irritation i hårbotten eller lätt håravfall. Vissa kan få sprött, torrt eller fett hår.

Graviditet och amning

Man kan använda läkemedlet när man är gravid eller ammar.

Andra schampo som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra schampon som innehåller ketokonazol. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera medel som innehåller samma verksamma ämne eftersom dosen då kan bli för hög.

Exempel på schampo som innehåller ketokonazol är:

  • Fungoral
  • Ketoconazol eller Ketokonazol med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Ketokonazol Actavis.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur man ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om man är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när man använder läkemedlet.

När man köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Man kan till exempel läsa mer om mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Man kan söka bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats. 

Rapportera biverkningar

Man kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att man tror att biverkningen beror på läkemedlet, man behöver inte vara säker. Man kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där kan man fylla i ett elektroniskt formulär eller skriva ut en blankett och skicka in.

Senast uppdaterad:

11 augusti 2014 11:35

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Åsa Schelin, farmaceut, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...