www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ketokonazol

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ketokonazol och som används i håret finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Fungoral
  • Ketokonazol Actavis.

Vad är ketokonazol?

Ketokonazol används mot mjäll och mjälleksem.

I vilka former finns ketokonazol?

Ketokonazol finns som schampo och kan köpas receptfritt.

Så här fungerar ketokonazol

Det är oklart vad som orsakar mjäll, men en orsak kan vara att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns på huden och i hårbotten hos vuxna. Om du har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, kan huden reagera med att producera fler hudflagor än normalt. Då kan du få mjäll, klåda och fjällning. Mjälleksem uppkommer om svampen dessutom orsakat inflammation i huden.

Ketokonazol hämmar hudsvampens tillväxt. Då lindras besvären med klåda och fjällning.

Hur använder jag ketokonazol?

Skaka flaskan noga innan du använder schampot så att innehållet blandas ordentligt. Blöt håret och schamponera hår och hårbotten väl. Schampot ska vara kvar och verka i 3-5 minuter innan du sköljer håret.

Om du vill använda vanligt schampo ska du göra det innan du använder ketokonazol.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Använd schampot två gånger i veckan under 2-4 veckor för att få bort besvären. Därefter är det bra att schamponera en gång i veckan eller varannan vecka för att förhindra att besvären kommer tillbaka.

Att tänka på när du använder ketokonazol

Om besvären inte försvinner efter en månads behandling ska du inte fortsätta att behandla på egen hand utan kontakta läkare.

Du bör undvika att få schampot i ögonen. Om du av misstag får schampo i ögonen ska du skölja dem med vatten.

Biverkningar

En del personer kan till exempel få irritation i hårbotten eller lätt håravfall. Vissa kan få sprött, torrt eller fett hår.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid eller ammar.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 december 2017 16:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Åsa Schelin, farmaceut, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...