www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Klåda i stjärten och i underlivet hos små barn

De flesta småbarn har en period med klåda i stjärten eller underlivet, som är besvärande för barnet. Den stör sömnen, vilket kan göra både barnet och föräldrarna trötta på dagen. Det finns flera orsaker till klådan.

Springmask är en vanlig orsak till klåda i stjärten hos barn. Klådan är besvärligast på kvällen när barnet har legat en stund i sängen och värmen lockar fram maskarna. Om en i familjen har fått springmask brukar det ofta drabba fler. De vita, sytrådstunna maskarna kan man ibland se i ändtarmsöppningen. Det händer att springmask även kan ge klåda i underlivet hos flickor. För att bli av med springmask behöver man behandla med medicin som går att köpa receptfritt. Man kan fråga apotekspersonalen om råd.

En annan orsak till klåda kan vara en hudirritation kring ändtarmsöppningen. Det är ganska vanligt hos barn som börjar klara sig själva på toaletten. Om barnet inte har torkat sig rent blir huden röd och irriterad. Vid värme, som i sängen, blir klådan värre. Klådan förvärrar hudirritationen och det blir lätt en ond cirkel. Om barnet har tillfällig klåda kan man pröva att tvätta med en mild, oparfymerad tvål och använda en mjukgörande kräm som man kan köpa på apotek. Man bör däremot inte tvätta för ofta runt ändtarmsöppningen.

Ibland kan huden runt ändtarmsöppningen bli infekterad av bakterier, till exempel streptokocker. Huden är då röd i ett område som är några centimeter brett och har en ganska tydlig avgränsning till den omgivande, icke irriterade huden. Man kan pröva att tvätta med ljummet vatten, eventuellt badda med klorhexidin och smörja med mjukgörande kräm. Om besvären är svåra eller inte går över bör man kontakta sin vårdcentral eller en barnläkarmottagning för en undersökning.

När barn slutar ha blöja är det naturligt att de hittar sina könsorgan och undersöker dem. Det kan ibland göras lite hårdhänt och i vissa fall vara en orsak till irritation i huden.

Klåda i underlivet hos flickor

Hos flickor kan irritation i slidan och kring slidans öppning ge sveda och klåda. Ibland har för flitigt tvättande med tvål orsakat irritationen. Försiktig tvätt med ljummet vatten hjälper. Använd inte vanlig tvål, det irriterar och förvärrar besvären. Om man behöver tvätta med tvål så använd sådan som är anpassad just för underlivet och som finns på apoteket.

Om klådan mest märks på natten kan den bero på springmask.

Om flickan har feber eller en grumlig, blodig flytning eller om en klar flytning inte går över på några dagar bör man kontakta BVC eller en barnläkarmottagning. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:

13 maj 2011 09:46

Skribent:

Tor Lindberg, läkare, professor em. i barnmedicin

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...