www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Klamydiatest

Sammanfattning

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framför allt genom slidsamlag eller analsamlag.

För att kunna få behandling och förhindra smittspridning så tidigt som möjligt är det viktigt att du testar dig om du misstänker att du har blivit smittad, även om du inte får symtom. Testet är säkert en vecka efter misstänkt smittotillfälle.

Undersökningar och utredningar

Du kan testa dig på en mottagning eller via ett test som du beställer på internet eller köper på ett apotek. Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Om provet visar att du har klamydia måste uppge vilka du har haft sex med i samband med smittspårning.

Klamydiatest på mottagning

Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka.

När du kommer till mottagningen får du prata med en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta om, och när och hur du har haft sex.

När du gör ett klamydiatest får du lämna ett eller fler av följande prov:

  • urinprov
  • prov från slidan, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Du kan också behöva ta prov från ändtarmen, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Här kan du se vilken mottagning som ligger nära dig, när mottagningen är öppen och hur du kontaktar den. 

Klamydiatest som du tar själv

Du kan göra ett klamydiatest själv. Du beställer eller köper ett test med redskap och instruktioner för hur du ska göra. När du tagit proverna skickar du dem till ett laboratorium som gör en analys. 

De tester som du kan göra själv hemma visar bara om du har klamydia i slidan eller urinröret. Om du tar antibiotika kan det göra att testresultatet inte är helt säkert. 

Beställ ett gratis test via internet

I de flesta landsting kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Köp ett test på apoteket

Det finns klamydiatest att köpa på apotek men de är inte gratis.

Provsvaret

Provsvaret brukar komma inom en vecka. Visar provet att du har klamydia är det ett säkert resultat. Du kan behöva ta om provet även om det är negativt. Det behöver du göra om du tog provet innan det gått en vecka sedan du senast hade sex.

Har du tagit ett klamydiatest som du beställt via internet eller köpt på apotek måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårningssamtal om testet visar att du har klamydia.

Senast uppdaterad:

15 juni 2017 14:51

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden Elisabet Nylander, professor i dermatologi och venereologi, Umeå universitet, läkare, HudSTDkliniken, Norrlands Universitetssjukhus. Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...