www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Klimakteriebesvär – vad kan man göra själv?

Mensen upphör

De flesta kvinnor går in i klimakteriet i när man är mellan 45 och 57 år. Det börjar något år innan man får sin sista menstruation och pågår i några år därefter. Många men inte alla har mer eller mindre besvär under den här tiden.

Klimakteriebesvären orsakas av att mängden kvinnligt könshormon, östrogen, minskar. Man kan till exempel få svettningar, värmevallningar, hjärtklappning, sömnproblem, oregelbundna blödningar och svängningar i humöret. Även slemhinnorna i underlivet kan påverkas, bli tunnare och mer mottagliga för infektioner.

Att röra på sig hjälper

Att röra på sig har en positiv inverkan på humöret samtidigt som det ofta minskar svettningar och värmevallningar. Kvinnor i klimakteriet som motionerar minst en gång i veckan mår bättre, både psykiskt och fysiskt, än de som inte gör det. Det är viktigt att välja en motionsform som känns bra. Om man är ovan att röra på sig kan man till exempel börja promenera regelbundet.

Fler tips och råd mot klimakteriebesvär

Man kan även lindra klimakteriebesvär på andra sätt:

  • Pröva avslappningsövningar, som kan minska besvären med svettningar och värmevallningar.
  • Undvika tättsittande kläder och syntetmaterial. Om man klär sig i många tunna lager kan man lätt ta av sig när man känner sig varm.
  • Dricka mindre kaffe, te och alkohol, eftersom de kan förvärra värmevallningar och svettningar.
  • Inte tvätta underlivet mer än en gång om dagen. Då undviker man onödig irritation i redan sköra slemhinnor.
  • Använda oparfymerad badolja i stället för tvål när man tvättar underlivet. Man kan stryka på oljan och torka av innan man duschar. Skölj inte med tvål och vatten inuti slidan.
  • Använda glidmedel om man besväras av torra slemhinnor vid samlag.

Receptfria läkemedel

Mot värmevallningar och svettningar finns inga receptfria läkemedel. Om man besväras av klåda och torrhet i underlivet kan man pröva receptfri kräm eller slidpiller som innehåller svagt östrogen, Ovesterin. Det finns också en östrogenfri gel som ökar fuktigheten i slidan, Replens.

Nedstämdheten kan bero på annat

Även om nedstämdhet och sömnlöshet kan ha med klimakteriet att göra behöver det inte alltid vara så. Man kan också känna sig nedstämd av händelser i omgivningen. Samtidigt kan hormonomställningen bidra till att man upplever problem eller händelser större än vad man skulle göra annars. När man känner sig nedstämd, oavsett orsak, kan det kännas bra att prata med någon som man har förtroende för.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har stora besvär med svettningar eller värmevallningar, bör man kontakta vårdcentralen eller gynekolog eftersom det finns behandling att få. Detsamma gäller om det fortsätter att klia och vara torrt i underlivet trots att man prövat receptfri kräm eller slidpiller i två till tre veckor.

Det är även viktigt att kontakta vårdcentralen eller gynekolog om man får blödningar igen efter att det gått ett år eller mer sedan sista mens.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:

23 februari 2011 14:15

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...