www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Knäpunktion

En knäpunktion innebär att en läkare för in en nål i knäleden för att undersöka eller behandla besvär i knäna.

Läkaren suger ofta ut ledvätska som finns i knät. Ledvätskan fungerar bland annat som smörjmedel för leden. Om du har ett svullet knä eller om du har varit med om en olycka undersöks ledvätskan för att se om där finns tecken på en allvarligare skada eller en infektion.

Du kan också få läkemedel insprutat direkt in i knät. Det vanligaste är att man får kortison mot inflammation i leden, till exempel vid ledgångsreumatism.

Läs mer om skelett och leder.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt innan punktionen.

Hur går punktionen till?

Först får du sitta eller ligga ner. När läkaren sedan undersökt knät tvättas huden med desinfektionsmedel. Du kan få bedövning innan punktionen om du vill. Läkaren sticker sedan in sprutan från sidan av knät. Det kan göra lite ont när nålen går igenom huden och om läkaren suger ut ledvätska kan det kännas obehagligt.

Om du ska få läkemedel sprutar läkaren sedan in det genom samma nål. Det gör inte ont.

Punktionen brukar ta högst fem minuter. 

Hur mår du efteråt?

Efter punktionen kan det svida en liten stund av nålsticket. Det är inte farligt att belasta benet efteråt, men du bör ta det lite lugnt och inte bada dygnet efter undersökningen.

Om du har varit mycket svullen i knät och haft ont kan punktionen lindra. Det beror på att trycket i leden minskar.

Om knät var svullet innan punktionen är det bra att linda det med en elastisk binda för att minska risken för att svullnaden kommer tillbaka.

Senast uppdaterad:

21 februari 2017 11:03

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Ont i ryggen?

Har du ont i ryggen? Besök en kiropraktor för att få hjälp med bland annat ryggskott, nackspärr, spända axlar och spänningshuvudvärk. Se lediga tider och boka kiropraktor online redan idag.

Boka kiropraktor nu!

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...