www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 400 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Korsbandsoperation

Sammanfattning

Om du skadat det främre korsbandet kan du ibland behöva en operation för att ersätta det trasiga korsbandet. Det gäller framför allt om du håller på med idrotter där belastningen på knät är stor. Det nya korsbandet görs av en annan sena från ditt ben.

En korsbandsoperation görs med artroskopi. Det innebär att en läkare undersöker eller opererar en led med hjälp av ett tunt metallrör. Röret förs in i leden genom ett litet hål och överför bilder till en bildskärm, där läkaren kan följa arbetet.

De flesta som skadat sitt korsband behöver inte ett nytt korsband, utan oftast räcker det med fysioterapi.

Varför behöver jag opereras?

Främre och bakre korsbandet i knät är två ledband som tillsammans med sidoledbanden görKorsbanden stabiliserar knät
och ser till att underbenet
sitter fast i lårbenet.
att knät är stadigt och att underbenet sitter fast i lårbenet. Det går inte att sy ihop det främre korsbandet. Det går inte heller att ersätta korsbandet med konstgjort material eller transplantera mellan människor. Det måste vara en sena från den egna kroppen som används.

Det är framför allt två senor som används. Den ena är knäskålssenan, det vill säga den sena som går mellan knäskålen och underbenet. Den andra är en av senorna på baksidan av låret som kallas hamstringssenan.

Vanlig idrottsskada 

Skador på det främre korsbandet är en relativt vanlig idrottsskada i knät. Den vanligaste orsaken är att du har vridit knät kraftigt i samband med sporter där du snabbt ändrar riktning eller hastighet. Exempel på sådana idrotter är fotboll, handboll och basket. Du kan också skada dig när du åker utför på skidor, ibland med vridvåld men också i samband med översträckning av knät. I samband med skadan kan också meniskerna skadas. Du kan då behöva genomgå en artroskopi för att laga dem. Samtidigt brukar man då också ersätta det skadade korsbandet. 

Du måste träna upp styrkan efter operationen

Om det är aktuellt med operation är det viktigt att du diskuterar igenom med din läkare varför du behöver operationen och vad du har för förväntningar på resultatet. Du får vara beredd på att det kommer att krävas mycket egen träning för att knät ska fungera bra efter operationen. Hur väl tränad du är före operationen har också betydelse för hur snabbt du blir bra. Ju bättre styrka, balans och koordination du har före operationen desto snabbare blir du återställd. För de flesta som opereras blir knät stabilt så att det går att fortsätta med idrott på hög nivå. 

Sluta röka eller göra ett rökstopp

Om du röker är vinsterna många med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du fortare återhämtar dig efter en operation. Du bör helst sluta att röka helt, men om du inte klarar det är det bra om du kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om du behöver hjälp att sluta röka kan läkaren berätta vilket stöd som finns att få.

Ofta räcker det med fysioterapi

Det främre korsbandets funktion är att styra knäleden rätt i samband med att leden rör dig snabbt åt olika håll. Att det fungerar krävs när belastningen är extra stor, till exempel när du spelar elitfotboll och vid andra så kallade kontaktsporter då du måste ha full kontroll på knät. I vardagen när du idrottar lite lättare, till exempel joggar, klarar du dig bra utan främre korsband.

Ungefär en tredjedel av alla som skadat ett korsband behöver få ett nytt. För övriga räcker det med träning för att få knät tillräckligt stabilt. Det viktigt att du kontaktar en fysioterapeut och kommer igång med rehabiliteringen så fort som möjligt, oberoende av om ditt knä kommer att behöva opereras eller inte. Därefter kan resultatet utvärderas och eventuell blir det då aktuellt med en operation. 

Förberedelser

Natten före en operation får du vanligen inte äta, dricka, röka eller snusa. Du ska tvätta dig med speciell tvål både på kvällen före och på operationsdagens morgon. Tvålen kan du köpa på ett apotek.

När du har kommit till sjukhuset brukar du få träffa den läkare som ska göra operationen. Läkaren berättar hur operationen kommer att gå till och svarar på dina frågor. Läkaren gör en vanlig kroppsundersökning och undersöker den led som ska behandlas. Du får veta vilken typ av bedövning som behandlingen kräver. Om du ska bli sövd och få narkos, är det vanligt att du också talar med den som är ansvarig för bedövningen.

Efter läkarundersökningen brukar du få byta om till sjukhuskläder och lägga dig i en säng innan du körs in till operationsavdelningen. Där får du smärtstillande medicin, antingen i flytande form som du sväljer eller i form av ett så kallat stolpiller som förs in i ändtarmen.

Hur går operationen till?

Före operationen får du lokalbedövning, ryggbedövning eller sövning med narkos samt antibiotika direkt in i blodet. Om du får narkos eller ryggbedövning känner du ingenting. Om du får lokalbedövning kan du ibland känna att du blir opererad utan att det gör ont. Du kan få lugnande läkemedel om du tycker att det är obehagligt.

Knät tvättas med bakteriedödande spritlösning och lindas in i sterila pappersdukar. Läkaren börjar med att ta ut den sena som ska transplanteras. Om det är knäskålssenan görs ett snitt på framsidan av knäleden. Om det är senan från lårets baksida görs ett snitt på underbenet strax innanför och nedanför knäskålen för att kunna ta den.

Det gamla korsbandet tas bort

Läkaren gör sedan ett litet operationssnitt på framsidan av knät och för in artroskopet genom hålet. Ett andra snitt görs för att föra in små instrument. Det gamla korsbandet och eventuella ärrbildningar tas bort. Sedan borrar läkaren ett hål från framsidan på underbenet och in i knäleden och ett annat hål från leden och upp i lårbenet där det nya korsbandet ska fästas.

Senan som ska bli det nya korsbandet förs sedan in i knäleden genom hålet i underbenet, genom knät och upp i hålet i lårbenet. Det nya korsbandet skruvas fast i lårbenet, spänns upp och fästs även i underbenet med en skruv.

Knäleden sköljs därefter noga och lokalbedövningsmedel sprutas in i leden. Ibland får en dränageslang sitta kvar i leden för att leda bort blödningen. Efter två till tre timmar tas den bort.

Efter operationen

Efter operationen får du ligga på en speciell avdelning för att observation tills bedövningen har släppt. Det är bland annat för att läkaren ska kunna kontrollera att du inte börjar blöda. Du får oftast åka hem samma dag, men bör inte köra bil själv eftersom du kan vara medtagen och trött efter operationen.

Innan du lämnar sjukhuset får du prata med den läkare som genomfört operationen samt en fysioterapeut. Du får ett träningsprogram och råd om hur du ska göra de närmaste dagarna. Vanligtvis behöver du byta förband efter tre till sex dagar när det bildats en sårskorpa och då kan du duscha med förbandet kvar. Sedan tar du bort det våta förbandet och tvättar benet med tvål och vatten. Därefter sätter du på ett nytt förband.

Du måste träna upp styrka och rörlighet efteråt 

Du får belasta benet direkt efter operationen, men de första två till fyra veckorna behöver du kryckor. Du tränar upp rörligheten igen genom att böja och sträcka på knät. Det är bra om du har lite hjälp med de dagliga aktiviteterna den första tiden. När svullnaden lägger sig, vanligen efter någon till några veckor, kan du gradvis öka belastningen på knät. Om knät svullnar igen brukar det bero på att du tränat för hårt.

Ibland kan du ha ont under denna period och behöva smärtlindrande eller antiinflammatoriska läkemedel. 

En fysioterapeut hjälper till så att du kommer igång med din rehabilitering. Den brukar börja fyra till sex dagar efter operationen. Under den första tiden går till mottagningen två till tre gånger i veckan, men allt eftersom du blir bättre och starkare i knäleden klarar du allt mer träning på egen hand.

Vanligt med sjukskrivning

De flesta är sjukskrivna under den första tiden. Har du kontorsarbete kan du gå tillbaka efter cirka två veckor. Om du har ett tungt arbete, till exempel om du är byggnadsarbetare, kan du bli sjukskriven upp till två månader.

Hur lång tid rehabiliteringen tar är individuellt och beror på hur mycket du tränar och hur gammal du är. Takten på rehabiliteringen styrs av fysioterapeuten som du har nära kontakt med. För elitidrottare tar det cirka sex till tolv månader och för vanliga motionärer sex till nio månader.

Du brukar få komma på återbesök hos läkaren en eller två gånger efter operationen. Den första gången är efter cirka sex veckor, då läkaren kontrollerar att rörligheten kommit tillbaka. Den andra gången är i slutet av rehabiliteringen, vanligtvis efter ungefär nio månader. Då får du diskutera med läkaren om och i så fall hur du ska återuppta ditt idrottande.

Komplikationer

Det är sällsynt att du får komplikationer efter en korsbandsoperation. Som vid andra operationer finns det en liten ökad risk för blodpropp. Därför får du sprutor med blodförtunnande medel innan operationen. Du kan själv förebygga att du får en blodpropp genom att snabbt komma på benen och röra på dig efter operationen.

Du kan också få en infektion, även om det är ovanligt. Tecken på att du fått en infektion kan vara att det bildas vätska i såren, att knät svullnar upp, blir varmt och att huden omkring såret rodnar. Samtidigt kan du få feber, värk och mer ont när du rör dig. Du ska alltid kontakta en vårdcentral eller sjukhuset där du blivit opererad om du har sådana symtom.

Om knät svullnar upp och blir stelt kan det bero på en blödning inne i knät. Du ska kontakta din fysioterapeut om du inte klarar övningarna som ingår i rehabiliteringen.

De flesta blir bra

För de flesta blir knät stabilt efter operationen. Några får ont när de anstränger sig, ofta från knäets framsida. Knät kan svullna upp och kännas stelt om du anstränger dig för hårt. Ofta minskar dessa besvär med tiden. Om du känner att knät är ostadigt beror det vanligen på att du inte har byggt upp muskulaturen tillräckligt.

Om korsbandet ersatts med knäskålssena kan du det första året efter operationen känna obehag när du står på knä.

Det finns ökad risk för knäartros efter en korsbandsskada, speciellt om menisken är skadad. Därför är det viktigt att se till att ha starka lårmuskler som skyddar knäleden efter en knäskada.

 

Senast uppdaterad:

22 december 2016 10:19

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden Leif Dahlberg, läkare, professor i ortopedi, Universitetssjukhuset, Malmö Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Ont i ryggen?

Har du ont i ryggen? Besök en kiropraktor för att få hjälp med bland annat ryggskott, nackspärr, spända axlar och spänningshuvudvärk. Se lediga tider och boka kiropraktor online redan idag.

Boka kiropraktor nu!

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...