www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Korsbandsskada

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till att du kan få en skada på korsbandet är att du vridit knät kraftigt, till exempel när du spelat fotboll eller fallit när du åkt slalom. Oftast är det främre korsbandet som går av helt eller delvis.

Besvären kan komma direkt efter själva olyckan, men de kan också komma först senare, till exempel i samband med att du börjar med någon fysisk aktivitet.

Läs mer om skelett och leder.

Symtom

När du just skadat korsbandet känns det oftast som att något går sönder i knät. Det gör mycket ont. Knät brukar också svullna kraftigt inom några timmar och du får svårt att stödja på benet.

Efter några dagar eller veckor har du inte lika ont och svullnaden har gått ned. Då är det istället vanligt att knät känns ostadigt när du går. Det är också vanligt att det känns som att knät viker sig när du går nerför trappor.

Behandling

Det är vanligt att du får gå med kryckor och ta smärtstillande mediciner i ett par veckor efter skadan. Sjukgymnastik är den viktigaste behandlingen för att du ska bli bra.

Med hjälp av sjukgymnastik kan du träna upp knät så att det fungerar bra trots att korsbandet inte är helt. De flesta blir bra inom ett år med sjukgymnastik, men en del kan ha besvär kvar även efter att skadan läkt.

Ibland kan du behöva bli opererad. En del opereras direkt, andra efter några veckor eller senare, beroende på hur sjukgymnastiken går. Vid operationen tas en sena från benet och sätts fast i knät för att ersätta det skadade korsbandet.

Läs mer om artroskopi.

När ska du söka vård?

Du kan ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral om du misstänker att du har skadat korsbandet.

Du ska söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral om du får väldigt ont, svårt att gå eller om knät svullnar kraftigt.

Senast uppdaterad:

12 juni 2015 14:28

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...