www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Krönika: Det händer inte mig

av Julia Mjörnstedt

Det händer inte mig. Jag tränar och lever bra. Försöker hålla tider och är bra på att säga förlåt.

Det kan inte hända mig. Äter för det mesta rätt mat och är nästan aldrig förkyld. Sårar inte med avsikt och är ärlig mot mig själv.

Men så hände det mig. Och där stod jag som ett fån. Som om någon tittade på mig och mitt liv och hånlog. Riktigt flinade åt allt jag ville göra och allt jag ville bli. Spottade och stampade på mina drömmar och min framtid.

Jag satt i ett litet, mörkt samtalsrum på Östra Sjukhuset i Göteborg, den där fredagskvällen i januari 2007. Bredvid mig satt min pappa, mitt emot mig en läkare i vit rock. Vi väntade på provsvar.

På bordet låg en skål stenar. Så symboliskt så att jag ville spy.

På Ungdomens hus i Frölunda skulle mina sångelever snart gå upp på scenen och jag var irriterad över att det tog sån tid. Jag ville ju åka dit och repa med dem. Skita i sjukhus, gubbar i vita rockar och provsvar. Var det verkligen så viktigt det här? Kunde de inte vänta tills efter helgen?

På väggen bakom läkaren satt en tavla som föreställde en strand. En ljus bild med klarblått vatten och nästintill vit sand. På bordet låg en skål stenar. Så symboliskt så att jag ville spy. Ingen strand och inga stenar i världen skulle kunna få mig att känna lugn i denna stund, fattade de inte det?

Man hade hittat något. De sa att det var en slags "inflammation" i tarmen. Man hade tagit prover, men svaren hade tagit längre tid än man trott. Därför satt vi nu i rummet med stenarna och väntade på samtalet, väntade på svar.

Telefonen ringde. 

Läkaren svarade. Mumlade fram ett "ja, okej" och la på luren. Tittade på min pappa. Tittade på mig och sa: "Det är en tumör. En malign tumör. Jag är ledsen.". 

Folk mördar, våldtar och slåss, och så får jag cancer? Jag som inte ens svär högt.

Jag var 21 år.

21 år och odödlig. Odödlig och med hela världen framför mina fötter, inte hade jag tid med cancer?

På bara några minuter vändes hela livet upp och ner. Min känsla av odödlighet packade sin väska och försvann utan att ens säga hej då. Smärta, sorg, ensamhet och frustration blev snabbt mina nära vänner. Likaså orättvisan. Folk mördar, våldtar och slåss, och så får jag cancer? Jag som inte ens svär högt.

Det tog lång tid för mig att förstå att känslan av odödlighet aldrig skulle komma tillbaka. Först ville jag inte acceptera det. Det skrämde mig, höll mig tillbaka. Men allt eftersom insåg jag att mina nya erfarenheter kunde vändas till något positivt. Rädslan kunde förvandlas till mod, otryggheten till envishet och styrka. Cancersjuk eller inte, ingen av oss är odödlig.

Idag är jag 26 år och friskförklarad. Mitt mod, min styrka och envishet har tagit mig till platser och situationer jag tidigare bara kunnat drömma om. De har hjälpt mig orka, kämpa och slåss. Men framförallt har de hjälpt mig starta det som idag är Ung Cancer, en organisation för andra som förlorat sin trygghet, ork och styrka.

Tillsammans är vi starka, tillsammans gör vi skillnad.

Kärlek

 

 

 

Senast uppdaterad:

22 december 2011 15:28

Skribent:

Julia Mjörnstedt, ordförande Ung cancer

Granskare:

Monica Wallenius, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...