www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Krönika: Mina skyldigheter till livet och kärleken

av George Shottl

Jag har som patient mer än rättigheter, jag har skyldigheter!
När jag fick min diagnos, att jag hade en cancerform som inte gick att behandla eller bota, vändes hela livet upp och ner.

Att jag bara hade cirka sex månader kvar att leva gjorde att jag inte tänkte ett dyft på mina skyldigheter. Jag tänkte bara på mina rättigheter till vård och ville överlämna mig till sjukvården och säga med darrande röst: Rädda mig!

Chocken att veta att det bara handlar om månader kvar att leva begränsar förmågan att fokusera och prioritera.

Jag hade ett 30-tal metastaser från hals till höft. För att sammanfatta så var det illa!

Mitt liv hade ju varit så bra. Jag var alldeles nygift, vi hade precis veckorna innan kommit hem från vår bröllopsresa på Isla de Margerita och mitt företag växte så det knakade. Jag var på väg att skriva kontrakt på 110 miljoner – och var på väg i full fart i livet!

Jag och min älskade fru Sara letade hus, vi pratade om namn på eventuella barn och planerade för framtiden. Vi njöt av upplevelserna från bröllopsresan.

Rummet där jag fick min diagnos var litet och läkaren var klart tagen. Han berättade vilken typ av cancer jag hade, hur man kunde förlänga livet med cirka tre till fyra månader för standardpatienten och hur illa ställt det var med mig. Jag hade ett 30-tal metastaser från hals till höft. För att sammanfatta så var det illa!

Värderingar, lycka, glädje, känslor, kärlek, tro, oro.....allting kanaliserade jag till en enda existens, viljan! Timmarna efter beskedet började min hjärna att sortera problemet. Jag återgav i minnet alla ord läkaren hade sagt och det fanns vissa meningar som jag förstorade upp. Jag byggde liksom en anslagstavla i min hjärna med viktiga meningar:

Varje patient är unik...Statistik baseras på patienter i alla åldrar, även väldigt gamla patienter...Du har en fysik som en oxe.

Mitt i denna fantasi-anslagstavla fanns även mitt löfte till min fru: "Vi skall jaga varandra på ålderdomshemmet i rullstol med vattenpistoler", och en mening från vigseln: "Vi skall leva i nöd och lust....". Själva nöd-ordet var det som var det viktiga.

Det enda jag tillät finnas kvar var en person som bara skulle kämpa för att hålla löftena till sin älskade.

Med dessa meningar i huvudet så skapade jag en ny George, en George med en vilja av stål, eller rättare sagt en vilja av titan. Jag skalade bort känslor och smärta och det enda som jag tillät finnas kvar var en person som bara skulle kämpa för att hålla löftena till sin älskade.

Detta var oktober 2006.

Nu när jag skriver dessa rader har jag gått igenom den där resan som drabbar så många svenskar. Cancerresan där lite fler än 80 procent går vidare i livet som nya personer, men med en cancerhistoria i bagaget de inte vill uppleva igen....Resten, den lilla gruppen, utgörs av personer som för en kamp och gör allt som går att göra, men där cancern vinner i slutet. Jag skulle ha hamnat i den där lilla gruppen!

Alla behandlingar är genomgångna, cellgiftbehandlingar utav värsta sorten och med större doser har min kropp klarat av. Cancern finns fortfarande kvar, det finns till och med fler nya tumörer. Men vad har hänt?

Viljan att leva, viljan att överleva det omöjliga har slagit rot. Viljan och kampen har styrkan kvar mot den oövervinnerliga fienden Mesoteliom, oövervinnerlig enligt en enad läkarvetenskap. Jag är inte frisk, jag är inte fri från mina tumörer men jag lever.

Jag lever fullt ut! Jag är lycklig och ser mot framtiden med hopp. Det omöjliga visade sig vara en potentiell möjlighet som ger mig det jag hoppades få uppleva som frisk.

Som förklaring till den sista meningen klipper jag in några rader från det mejl som jag skickade till mina vänner för något år sedan:

"...efter fyra år med livet på paus (och ibland små steg tillbaka) har livet nu börjat fortsätta i den riktning vi en gång tänkte. Efter en lång process har vi nu, Sara och jag förenat oss med dem som vet hur en gravid livskompanjon ser ut på morgonen....strålande vacker!

Vi har nu spänt väntat i 12 veckor på en ultraljudsundersökning,den skedde i morse...och bilderna kunde inte vara vackrare. Vi har hoppats och arbetat hårt för denna period i våra liv, men nu är vi så lyckliga att vi bara vill dela med oss av denna glädje till Er.

Tjohooooo! Sara har en bulle i ugnen!   /Sara & George"

Det var nog det konstigaste mejl jag någonsin har skickat. Jag satt och skrev detta med tårarna sprutande.

Ska jag som sjuk verkligen bli pappa?

Jag och Sara blev intervjuade i ett TV-program som heter "Sommarkväll med Anne Lundberg" om just de resonemang och skyldigheter man har som patient med en dödlig sjukdom. Ska jag som sjuk verkligen bli pappa, ska jag verkligen utsätta samhället för risken att jag går bort innan ens den lilla börjat skolan?

Ja! Ett stort JA är svaret på den frågan. Det är detta som är min skyldighet! Det är detta som är din, min och alla andras skyldighet, att Leva Livet.

Det handlar inte om hur länge man lever, det handlar om HUR man lever.
Det som är gemensamt för alla som har den minsta chans att leva mer än två år är att LEVA!

Därför har vi följt våra skyldigheter att leva livet på bästa sätt trots behandlingar och ibland svåra motgångar. Resultatet av att stå rakryggad i cancerns storm är en liten tös, Freya, som föddes den 26:e november 2010.

Hon representerar livet som fortsätter, livet som är och livet som kommer i framtiden.
Freya och min kärlek till henne bekräftar att jag har fullgjort en stor del av mina skyldigheter!

Senast uppdaterad:

9 augusti 2011 15:44

Skribent:

George Schottl

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...