www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 500 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Läkemedel och graviditet

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Vid lättare besvär finns det många knep att ta till istället för läkemedel. Har du värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om värken försvinner. Vid nästäppa kan du i första hand pröva koksaltlösning i näsan.

Receptfria läkemedel

Ibland behövs läkemedel för att du, och därmed fostret, ska må bra. Många är ofarliga. Om du behöver receptfria läkemedel kan du först rådfråga din barnmorska eller apotekspersonalen.

Receptbelagda läkemedel

När du får ett recept utskrivet är det viktigt att du talar om att du är gravid. Vissa läkemedel kan bytas ut mot lämpligare sorter.

Antibiotika

Du kan behöva antibiotika vid vissa luftvägsinfektioner eller vid urinvägsinfektion. Det finns olika sorters antibiotika. Tala om för din läkare att du är gravid så kan läkaren skriva ut en sort som är lämplig för dig och samtidigt ofarlig för fostret.

Regelbunden medicinering

Om du tar läkemedel regelbundet och planerar att bli gravid eller blir oplanerat gravid bör du prata med din läkare snarast. Det kan till exempel handla om läkemedel vid epilepsi eller diabetes. Kanske tar du blodtryckssänkande regelbundet. Hör efter med din läkare om ditt läkemedel behöver bytas ut mot ett lämpligare.

Läs mer om läkemedel och fosterpåverkan på Janusinfo. (extern länk)

Några åkommor

Huvudvärk, muskelvärk, ledvärk och feber

Det är bra att undvika värkmedicin om du kan. Om du har huvudvärk, be hellre någon massera dig eller lägg dig och vila en stund i ett mörkt rum. Se till att äta, dricka och sova regelbundet.

Du kan ta tabletter mot huvudvärk vid enstaka tillfällen, men undvik dem som innehåller acetylsalicylsyra eller så kallade cox-hämmare, till exempel de som innehåller ibuprofen. Läkemedel som bygger på substansen paracetamol anses ofarliga vid graviditet. Har du låg feber kan du avvakta. Stiger febern bör du ta febernedsättande. Prata med din barnmorska eller apotekspersonalen.

Illamående

Många gravida mår illa under första delen av graviditeten. Det finns några knep mot illamående, till exempel kan du minska på stark mat, fett och kaffe. Se till att få i dig rimliga mängder vätska.

Ibland är illamåendet så starkt att du behöver läkemedel mot illamående/åksjuka. De kan köpas receptfritt på apotek. I sista hand kan det bli aktuellt med läkemedel som ökar rörligheten i magsäcken och tarmen. Dessa mediciner är inte skadliga för fostret, men de är receptbelagda.

Tala alltid med din barnmorska eller läkare innan du tar något läkemedel.

Rygg- och bäckenbesvär

Vanligtvis tar man inga läkemedel mot rygg- och bäckenbesvär. Istället kan det bli aktuellt med vila och sjukgymnastik. Har du mycket besvär kan du bli sjukskriven. 

Förvärkar/Sammandragningar

Du kommer att känna av sammandragningar av och till under hela graviditeten. Ibland kommer de tätare och ibland känner du dem inte alls. Det är helt normalt.

När förlossningen sätter igång börjar det ofta med förvärkar. Då kan det vara skönt att ta värktabletter och vila inför de ordentliga värkarna och förlossningen. Ring din barnmorska eller förlossningsmottagningen och hör vad du ska göra.

Får du kraftiga sammandragningar innan det är dags att föda bör du alltid kontakta förlossningsavdelningen.

Halsbränna

Det finns flera saker du kan göra för att lindra halsbränna. Undvik större måltider och starkt kryddad mat, kaffe, te och fet mat. När det inte hjälper finns ett antal receptfria läkemedel på apotek som hjälper.

Magont

Fundera över vilken sorts magvärk du har. Är det gaser, är du hungrig, har du sammandragningar, är du stressad, nervös eller hård i magen? Kanske räcker det att gå på toaletten eller äta något. Du kan också försöka med en värmedyna mot magen och vila.

Behöver du läkemedel finns det olika sorter beroende på vad magvärken beror på, som till exempel värktabletter eller medel mot halsbränna.

Nästäppa

Om du har nästäppa kan du försöka ligga högt med huvudet när du sover eller vilar. Du kan också använda en näsvidgare som är en liten plastbit som du stoppar in i näsborrarna för att vidga näshålen något. Det kan göra att du kan andas bättre. Näsvidgaren finns på apotek. Om det inte hjälper kan du skölja näsan med koksaltlösning.

Vid svåra besvär kan näsdroppar eller nässpray ge lindring för stunden, men är inget du ska ta under längre tid, vare sig du är gravid eller inte.

Allergi

Är du pollenallergiker är det viktigt att du pratar med din läkare eller barnmorska om detta. Ibland är symtomen så lätta att du kan undvika läkemedel, men har du besvär ska du naturligtvis inte behöva lida.

Vissa allergimediciner är bättre lämpade under graviditet. Är du födoämnes- eller djurallergiker ska du precis som tidigare undvika det du är allergisk mot.

Astma

Har du astma är det viktigt att fortsätta behandlingen under graviditeten. Tala med din barnmorska eller läkare om vilka preparat du använder. Kanske kan du byta ut något.

Urinvägsinfektion

Om du får urinvägsinfektion bör du alltid kontakta läkare. En kort kur antibiotika är oftast tillräcklig behandling.

Sök vård

Vårdcentral, barnmorskemottagning eller förlossningsklinik.

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via e-tjänsten Mina vårdkontakter.

Senast uppdaterad:

29 januari 2014 13:08

Skribent:

Pernilla Hjort

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...