www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Läsning för lite äldre barn om döden

Här presenterar vi ett mindre urval böcker för barn mellan ungefär 6 och 12 år som handlar om döden. Listan innehåller inte de allra senast utkomna titlarna, utan sådana som relativt enkelt går att finna på ett bibliotek eller i en bokhandel.

Adjö då, pappa!
Desirée Kemi-Wikzén. Bilder av Johanna Öst
2003. Bonnier Carlsen

Jonnas pappa finns inte mer, fast på ett sätt finns han kvar ändå. Han finns i Jonnas tankar, och i klumpen hon har i magen. I boken berättar Jonna om sin pappa, om begravningen och sin familj, mamma, storasyster Moa och lillebror Filip. Om hur arg man kan bli när saknaden kommer och pappan inte finns där och att alla i familjen sörjer pappan på sitt sätt. Men att de kan trösta varandra och minnas tillsammans. Lättläst kapitelbok från 9 år.

 

Bara molnen flyttar stjärnorna
Torun Lian
2000, Rabén och Sjögren, omslag finns på förlaget.

Maria är elva år och har förlorat sin lillebror Pilten, som bara blev nio. Hela familjen sörjer, och Marias mamma har dragit sig in i sig själv och pratar inte med någon. Maria får åka till mormor och morfar och hälsa på, och känner sig runtskickad som ett paket. Hon är ledsen för att mamman inte ringer henne, och Maria sluter sig också inom sig själv. Men hos mormor och morfar träffar hon en pojke, Jakob, som blir hennes vän, och tillsammans med honom kan hon börja känna glädje igen. Det är också han som tills slut hjälper Maria att få kontakt med sin mamma igen. Kapitelbok från 9 år.

 

Bröderna Lejonhjärta
Astrid Lindgren. Bilder av Ilon Wikland.
1973, Raben och Sjögren

Nagijala, där det ännu är lägereldarnas och sagornas tid, det är dit man kommer när man dör. Det berättar Jonatan för sin bror Skorpan, som ligger hemma i köket och hostar och är rädd för att dö. Men Jonatan säger också att han inte behöver vara rädd, för de kommer att ses i Nagijala. Astrid Lingrens saga om Bröderna Lejonhjärta är en klassisk berättelse om liv, död, syskonkärlek och mod. Kapitelbok från 6 år.

 

Dödenboken
Pernilla Stalfelt
1999, Eriksson & Lindgren, numera Rabén och Sjögren, omslag finns på R & S

Dödenboken är en faktabok som tar upp alla möjliga frågor som kan uppstå kring döden. Vad händer när något dör? Kommer man någonstans när man dör, och var kan det tänkas vara? Bilder och text samverkar, och boken är både allvarlig, knasig, tänkvärd och humoristisk. Från 6 år.

 

Fredagsöverraskningen
Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz
1995, Bonnier C

Ninni och Signe är bästa vänner. Varje fredag får Signe en överraskning av sin pappa. En gång var det Ninni som var fredagsöverraskningen, hon skulle få sova över hos Signe. Och på sommaren får Ninni åka med Signe på semester till Italien. De har det härligt, badar och leker hela dagarna. Men när Ninni kommer hem får hon veta att hennes mamma är död. Det går inte att förstå och gör ont jämt. Det är tur att Signe finns där hela tiden, även när Ninni inte orkar leka. Och kanske blir det Ninni som får en fredagsöverraskning nästa gång... Om sorg, läkning och vänskap. Bilderbok från 6 år.

 

Livet - dess början och slut
Bryan Mellonie och Robert Ingpen
1983, Opal

En blandning av fakta, filosofi och poesi. Enkelt, med få men väl vägda ord och vackra bilder berättas om början och slutet, och allt däremellan, livet. Att det är lika för allt levande, även om man är en blomma, en insekt, en fågel eller en människa, allas liv har en början och ett slut. Allt har sin livstid, kort eller lång. Från 5-6 år.

 

Nora från ingenstans
Anna Lyrevik. Bilder av Karin Södergren
2004, Opal

Simon ligger på sjukhus. Han är väldigt sjuk och vet att han snart ska dö. En dag står det en flicka vid hans säng och frågar om hon får vara hans vän. Och han som längtat så efter en kompis! Flickan heter Nora och kommer från Ingenstans, säger hon själv. Hon dyker upp när Simon känner sig dålig, och då känner han sig mycket bättre. De leker och pratar. Eftersom tiden går kommer hon allt oftare. Lättläst kapitelbok från 8 år.

Senast uppdaterad:

31 januari 2011 09:31

Skribent:

Unn Hjohlman, Stockholms stadsbibliotek.

Granskare:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...