www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Läsning för små barn om döden

Här presenterar vi ett mindre urval böcker för små barn om döden. Listan innehåller inte de allra senast utkomna titlarna, utan sådana som relativt enkelt går att finna på ett bibliotek eller i en bokhandel.

Adjö Herr Muffin
Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm
2003. Bonnier C

Herr Muffin är ett marsvin, och nu är han gammal, trött och har ont i magen. Han tänker tillbaka på sitt liv, och hur bra han har haft det. Han har haft en fru och sex lurviga ungar, fått mycket gurka och hö. Och post i en brevlåda. En dag ligger där ett brev där det står: “Jag är så ledsen för pappa säger att när ett marsvin är gammalt kan det plötsligt dö...” Boken om Herr Muffin berättar om ålderdom och död på ett stillsamt och fint sätt, och har blivit en småbarnsklassiker. Bilderbok, passar från 3 år.

 

Arvids hemlighet
Kristina Westerlund och Fibben Hald
1997. Eriksson & Lindgren

Asta följer med sin mamma och hälsar på mammas morfar, Arvid, som ligger på ett sjukhem. Arvid är gammal och trött, men Asta har hört honom berätta om allt han gjort i sitt liv. När Asta frågar hur det känns att vara så gammal och veta att man snart ska dö berättar Arvid en hemlighet, att han faktiskt har börjat längta, för man orkar inte leva hur länge som helst, säger han. Och så vill han träffa Klara igen, hon som Arvid var gift med och som var Astas mammas mormor. Arvid blir allt tröttare och en dag ringer de från sjukhemmet och säger att Arvid snart inte orkar mer. Då får Asta följa med mamma och säga adjö till Arvid. Från 5 år.

 

En stjärna vid namn Ajax
Ulf Stark och Stina Wirsén
2007. Bonnier Carlsen

“En dag när hunden Ajax var sju fick han en pojke som hette Johan”. Om vänskapen mellan en pojke och en hund. De leker, äter och sover tillsammans. Johan börjar på dagis, och Ajax, som blivit äldre och tröttare, väntar hemma på Johan. När han kommer hem leker de igen. Men till slut orkar Ajax inte leka mer, och en dag dör han. Han har rest till himlen säger mamma. På natten när alla andra sover ger sig pojken av upp till stjärnorna för att söka efter sin vän. Bilderbok, passar från 4 år.

 

Flickan och kajorna
Riita Jalonen och Kristiina Louhi
2005. Söderström

En flicka står under ett träd utanför tågstationen. Hennes mamma är där inne och köper biljetter, för de ska resa bort. Flickan tänker på kajorna i trädet hon står under, på saknad, på minnen. Hennes pappa är död och hon tänker på honom, vad de gjorde, vad hon minns av honom och hur det känns inuti att ha en pappa som är död. Hennes tankar vindlar fram över sidorna, från det ena till det andra, men saknaden efter pappan som en röd tråd. Stora mättade färgbilder illustrerar boken. Bilderbok som passar från 5 år.

 

När mormor glömde att hon var död
Ylva Karlsson och Anna Bengtsson
2001. Alfabeta

Johannas mormor är död, men en dag kommer hon gående över gården, där Johanna bor. Mormor är bekymrad, för hon har glömt något, men vad? Johanna tror att mormor glömt att hon är död, och hoppas att mormor inte ska komma på det och bli ledsen. Det hela är lite besvärligt, men Johanna är glad att ändå att mormor kom, för hon har längtat så efter henne. En berättelse om saknad. Bilderbok, passar från 4 år.

Senast uppdaterad:

31 januari 2011 09:31

Skribent:

Unn Hjohlman, Stockholms stadsbibliotek.

Granskare:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...