www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Läsning om sorg för barn och unga

Här presenterar vi ett mindre urval böcker för barn och unga som handlar om sorg. Listan innehåller inte de allra senast utkomna titlarna, utan sådana som relativt enkelt går att finna på ett bibliotek eller i en bokhandel.

Så känns sorg
Mattias Danielsson
2007, Rabén och Sjögren

Boken innehåller barns egna berättelser om sorg i form av brev, intervjuer och dikter. Det kan vara sorgen efter en förälder eller en vän. Eller hur det känns när ett älskat djur dör, eller när mamma och pappa ska skiljas. Här finns också en novell av Ylva Karlsson och en intervju med Göran Gyllensvärd, som är psykolog och vet mycket om sorg, samt 30 tips som gör sorgen lättare. Passar 8-12 år.

 

Sorg finns
Göran Gyllensvärd
1999, Rädda Barnen

Göran Gyllensvärd är psykolog och har arbetat med barn och unga på Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris. I boken berättar några av dem om hur det var när de förlorade en förälder, ett syskon eller en vän. Genom deras berättelser förstår man att sorgen ser olika ut, att alla sörjer, men på olika sätt. Varje berättelse följs av en kommenterar av Göran Gyllensvärd kring någon tanke, känsla eller fråga som uppstått. Boken är uppdelad i två delar. I den första berättar barnen om sorgen den första tunga tiden, och i den andra möter dem ett eller flera år senare. Detta för att visa på att det sker en förändring. Saknaden finns kvar, men sorgen förändras. Från c:a 12 år.

 

Du är hos mig ändå: ungdomar och barn om att mista en förälder
Berättelser samlade av Susanne Sjökvist
Susanne Sjökvist
2005, Wahlström & Widstrand

Detta är en antologi med berättelser om hur det är att som barn förlora en förälder. 31 barn i åldrarna 1 till 20 år berättar själva, rakt upp och ner, om hur det gick till när deras mamma eller pappa dog, om sina känslor, om tiden efteråt, och hur de har kunnat gå vidare. Boken vänder sig i första hand till unga människor med samma erfarenheter, men också till närstående eller andra som möter barn och ungdomar i sorg. Från c:a 13 år.

 

Finnes: sorg, sökes: tröst
Linn Greaker
2007, Habibi förlag

Linn Greaker förlorade sin mamma när hon var 19 år, och tio år senare intervjuar hon andra som delar samma erfarenhet. Vi får ta del av tio ganska unga personers berättelser om att tidigt i livet förlora någon som står en nära, en förälder eller en vän. Bland annat intervjuar hon sina båda systrar, som berättar sin version av samma upplevelse, när deras mamma dog. Passar från 15 och uppåt.

Senast uppdaterad:

31 januari 2011 09:32

Skribent:

Unn Hjohlman, Stockholms stadsbibliotek.

Granskare:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...