www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Läsning om sorg

Här presenterar vi ett mindre urval böcker som handlar om sorg och saknad. Listan innehåller inte de allra senast utkomna titlarna, utan sådana som relativt enkelt går att finna på ett bibliotek eller i en bokhandel.

Våga vilja leva vidare efter en svår förlust
Melba Colgrave, Harold Bloomfield, Peter McWilliams
1998, Benedictum

Detta är en handfast bok, ett redskap att ta till hjälp i läkeprocessen för den som drabbats av sorg eller en svår förlust. I 94 korta texter, presenterade i punktform på max en sida, lotsas läsaren varsamt från chocken och smärtan, mot en återhämtning. Texterna varvas med dikter, vilket känns som en bra form, de båda textslagen talar om samma sak, men på olika sätt.

 

Inga fler dagar inom parentes
Annika Borg
2007, Wahlström & Widstrand

Annika Borg är präst, teologie doktor och medarbetare i radions “Tankar för dagen”. Boken består av fyra delar, den första är hennes personliga berättelse om hon om när hon själv förlorade sin pappa. I den andra delen skriver hon om död, sorg, förlust och kris, och vad som händer med oss när vi drabbas av det, och här skriver hon mest utifrån sitt yrkesmässiga perspektiv, som präst och teolog . Del tre består av texter och övningar att kunna använda vid situationer i livet som känns svåra, då man kan behöva ord att ta till eller göra något liknande en ritual. Borg betonar att det inte är religiösa texter eller ritualer, var och en får lägga in den betydelse i dem som just de behöver. Den fjärde delen är ett urval dikter och bibeltexter.

 

Sorgbearbetning : Ett handlingsprogram för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster.
John W James och Russell Friedman
2003, Svenska institutet för sorgbearbetning

Boken beskriver ett handlingsprogram med med praktiska övningar som syftar till att hjälpa den sörjande att bearbeta sorgen och återfå sin livskraft. Författarna har utarbetat metoden utifrån egna erfarenheter.

 

Sorgens olika ansikten
Ann-Kristin Lundmark
2007, Columbus förlag

Boken tar upp begreppet sorg och vad som händer om vi inte sörjer, de olika faserna i krisen och hur man kan hjälpa i de olika faserna. Men också vad det är som verkligen hjälper en sörjande. Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor i svår sorg.

Senast uppdaterad:

31 januari 2011 09:31

Skribent:

Unn Hjohlman, Stockholms stadsbibliotek.

Granskare:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...