www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Lastin

Läkemedelsinformation

Lastin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi. Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, rinnsnuva och nysningar.

Lastin tillhör en grupp läkemedel som kallas för antihistaminer, och det verksamma ämnet är azelastin.

Recept och högkostnadsskydd

Lastin finns som nässprej och som ögondroppar i droppflaska. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Det verksamma ämnet i läkemedlet, azelastin, blockerar effekten av histamin. Då lindras de besvären.

Effekten kommer oftast inom 15 minuter.

Hur tar jag läkemedlet?

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen kan du följa pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta läkemedlet.

Ögondroppar 
Lastin innehåller konserveringsmedlet bensalkonklorid som kan missfärga mjuka kontaktlinser. Därför ska du ta ut linserna innan du tar dropparna. En kvart efter att du har tagit dropparna kan du sätta in linserna igen.

Dra försiktigt ner det nedre ögonlocket när du tar dropparna och droppa sedan en droppe på insidan av det nedre ögonlockets mitt. Blinka ett par gånger för att droppen ska spridas i hela ögat.

Undvik att röra vid ögat eller ögonfransarna med flaskspetsen, för att bakterier inte ska komma in i flaskan.

Ögondropparna ska användas inom en månad efter att flaskan har öppnats.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär, men du ska inte ta Lastin ögondroppar i mer än 6 veckor i sträck. Om du behöver använda ögondroppar regelbundet i mer än 6 veckor bör ett annat läkemedel väljas.

Om Lastin inte verkar inom några dagar eller om du bara har besvär i ett öga bör du kontakta läkare.

Om du ska använda andra ögondroppar i samma öga ska du ta de olika dropparna med minst 15 minuters mellanrum. Det är för att den andra droppen inte ska spola ut den första.

Nässprej
Innan du använder en ny flaska med nässprej ska du spreja i luften några gånger, tills det blir en jämn dusch. Om det behövs snyt dig innan du sprejar. Flaskan ska hållas upprätt när du för in den i näsborren. Samtidigt som du sprejar ska du andas in lätt genom näsan.

Sprejen ska förvaras i rumstemperatur. Om den förvaras för kallt kan det verksamma ämnet bilda små kristaller och då går lösningen inte att använda förrän den har förvarats i rumstemperatur i 24 timmar igen.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Ögondroppar
En vanlig dosering för vuxna och barn från 4 års ålder är 1 droppe i varje öga 2 gånger om dagen. Vid behov kan dropparna tas upp till 4 gånger om dagen. Fortsätt att ta dropparna så länge du har besvär av allergi i ögonen.

Om du glömmer att ta ögondropparna ta dem så snart du kommer ihåg det, och ta sedan nästa dos som vanligt. 

Nässprej
En vanlig dos för vuxna och barn över 6 år är 1 sprejning i varje näsborre 2 gånger om dagen. Fortsätt att ta sprejen så länge du har besvär av allergi i näsan.

Biverkningar

Ögondroppar
Det kan svida eller kännas lite irriterat i ögat, särskilt just när du droppar i läkemedlet i ögonen. 

Nässprej 
Hos en del personer kan näsans slemhinna bli irriterad. Andra kan till exempel få en bitter smak i munnen.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Andra läkemedel som innehåller antihistamin

Det finns andra läkemedel som innehåller antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel inom denna läkemedelsgrupp, eftersom du då kan få i dig för mycket.

Det finns också tabletter som innehåller antihistamin. De verksamma ämnena cetirizin och loratadin är exempel på antihistaminer som finns som tabletter.

Exempel på andra nässprejer som innehåller antihistamin är

  • Livostin 

Exempel på andra ögondroppar som innehåller antihistamin är

  • Emadine
  • Livostin.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

1 februari 2017 16:14

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Morgan Andersson, läkare, specialist i öron- näsa- och halssjukdomar, Universitetssjukhuset i Lund.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...