www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Liothyronin

Läkemedelsinformation

Liothyronin är ett läkemedel som antingen används vid undersökningar av sköldkörteln eller vid hypotyreos, det vill säga när sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormon. Då används det tillsammans med ett annat konstgjort sköldkörtelhormon, levotyroxin.

Liothyronin tillhör läkemedelsgruppen sköldkörtelhormoner, som även kallas tyreoideahormoner. Läkemedlet innehåller det verksamma ämnet liotyronin. Det är ett konstgjort hormon som verkar på samma sätt som kroppens egna sköldkörtelhormon trijodtyronin, T3.

Recept och högkostnadsskydd

Liothyronin finns som tabletter i styrkan 20 mikrogram. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Sköldkörteln, tyreoidea, sitter på halsens framsida och har som viktigaste uppgift att styra ämnesomsättningen i kroppen genom sköldkörtelhormonerna tyroxin, T4, och trijodtyronin, T3. När sköldkörteln inte bildar tillräckligt med sköldkörtelhormon sjunker ämnesomsättningen och kroppen går på lågvarv. Du kan känna dig frusen, trög och nedstämd, håret blir sprött och du kan gå upp i vikt. Då tillförs ibland konstgjort hormon som fungerar på samma sätt som kroppens egna hormon.

Den vanligaste behandlingen vid hypotyreos är att tillföra T4 i form av levotyroxin. I enstaka fall kan läkaren välja att lägga till Liothyronin.

Liothyronin används ibland också när du behöver få snabb effekt och omsättning av sköldkörtelhormon i samband med olika utredningar och undersökningar av sköldkörteln.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dosen anpassas speciellt för varje person och måste provas ut av läkare. Doseringen av läkemedlet ska alltid skötas i nära kontakt med läkare.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte Liothyronin samtidigt som du tar läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, så kallade antacida, och läkemedel som innehåller järn eller kalcium. Det bör gå minst fyra timmar från det att du tar något av dessa läkemedel innan du tar Liothyronin. Om du tar läkemedel samtidigt eller med för litet mellanrum kan effekten av liothyronin minska.

Biverkningar

Det är ovanligt med biverkningar av läkemedlet. Om du får biverkningar beror det oftast på att du tagit en för hög dos. Då kan du få till exempel hjärtklappning, kärlkramp, skakningar, svettningar, sömnlöshet, huvudvärk och diarré. En del kan känna av nervositet eller gå ner i vikt. Om du får sådana besvär ska du kontakta läkare eftersom dosen kan behöva ändras.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du blir gravid eller planerar att bli gravid när du använder läkemedlet.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Rådgör ändå med läkare om du ammar.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

7 augusti 2018 14:18

Skribent:

1177.se

Granskare:

Helena Filipsson Nyström, läkare, specialist i hormonsjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Helena Filipsson Nyström, läkare, specialist i hormonsjukdomar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...