www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Lipanthyl

Läkemedelsinformation

Lipanthyl är ett läkemedel mot höga blodfetter. För höga halter av skadliga blodfetter medverkar till sjukdomar i hjärta och kärl. Man använder medicinen när det inte har räckt med att förändra sin livsstil, till exempel genom att äta särskild mat och att motionera, för att minska mängden skadliga blodfetter. Man brukar få medicinen främst när andra läkemedel mot höga blodfetter inte har haft tillräcklig effekt.

Medicinen tillhör en grupp läkemedel som kallas fibrater. Det verksamma ämnet är fenofibrat.

Recept och högkostnadsskydd

Lipanthyl finns som kapslar i styrkan 200 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel när den skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

För höga halter av skadliga blodfetter kan orsaka så kallad åderförfettning eller åderförkalkning. Det innebär att blodfetterna har lagrats i blodkärlens väggar så att blodkärlen har blivit stela och trånga. Då ökar risken för olika sjukdomar i hjärta och kärl, till exempel kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Det finns olika typer av fetter i blodet. De som brukar kontrolleras är LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. LDL brukar kallas det skadliga kolesterolet och är det blodfett som är den viktigaste orsaken till åderförfettning. HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet och är förknippat med en skyddande effekt. Även höga halter av triglycerider bidrar till ökad åderförfettning.

Medicinen minskar mängden triglycerider och ökar halten av det nyttiga kolesterolet HDL i blodet. Samtidigt sänks halten av det skadliga kolesterolet LDL. Minskad mängd triglycerider kan ibland även skydda känsliga personer mot inflammation i bukspottkörteln.

Maximal sänkning av blodfetterna får man efter några månader. Man känner inte själv av förändringen, utan effekten på blodfetterna kan bara kontrolleras genom blodprov.

Hur tar man medicinen?

Kapslarna ska tas tillsammans med mat. Då verkar medicinen så bra som möjligt. Om man äter samtidigt som man tar medicinen ökar kroppens upptag av det verksamma ämnet.

Det är bäst att svälja kapslarna hela, eftersom det verksamma ämnet smakar illa. Om man har svårt att svälja en kapsel hel kan innehållet tömmas ut och sväljas med ett glas vatten.

Man ska fortsätta följa de kostråd man fått och äta mat som hjälper till att hålla blodfetterna nere, även när man tar medicinen.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos är en kapsel en gång om dagen.

Om man har glömt att ta en dos ska man ta medicinen som vanligt nästa gång det är dags. Man ska inte ta någon extra dos.

Viktigt

Man ska inte använda medicinen om levern eller njurarna fungerar sämre än normalt eller om man har en sjukdom i gallblåsan eller inflammation i bukspottkörteln.

Man ska inte använda medicinen om man tidigare har fått hudbesvär av solljus då man behandlats med fibrater eller läkemedel mot smärta och inflammation som innehåller ketoprofen.

Det är viktigt att fortsätta med läkemedlet och att inte avbryta behandlingen på egen hand, utan att man har kontakt med läkaren. Om man slutar ta läkemedlet kommer kolesterolvärdet att stiga igen.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Det är särskilt viktigt att läkaren känner till om man behandlas med andra blodfettssänkande medel, framför allt så kallade statiner.

Biverkningar

En del som använder medicinen kan få magbesvär, till exempel ont i magen, illamående, gaser eller diarré.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man bör rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller fenofibrat, till exempel Fulcro. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

1 mars 2016 11:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter M Nilsson, professor, läkare,specialist i allmänmedicin, Skånes Universitetssjukhus, Malmö Peter M Nilsson, professor, läkare,specialist i allmänmedicin, Skånes Universitetssjukhus, Malmö Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...