www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Locacorten-Vioform

Läkemedelsinformation

Vad är Locacorten Vioform?

Locacorten-Vioform är ett läkemedel som används mot inflammation i yttre hörselgången, till exempel eksem, som är infekterat med svamp eller bakterier.

Läkemedlet innehåller två verksamma ämnen. Det ena är flumetason som tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider, i dagligt tal kallat kortison. Det andra är kliokinol som är verksamt mot svampar och bakterier.

Recept och högkostnadsskydd

Locacorten-Vioform finns som örondroppar i droppflaska. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

När du har inflammation i yttre hörselgången får du ofta klåda. Det kan vätska sig i hörselgången, som även kan vara svullen och det kan göra ont.

Det ena verksamma ämnet i läkemedlet, flumetason, motverkar allergi och symtom på inflammation som klåda, svullnad, rodnad och ömhet. Det andra verksamma ämnet, kliokinol hämmar vissa bakteriers och svampars tillväxt.

Hur tar jag läkemedlet?

Under tiden som du droppar in läkemedlet och ytterligare någon minut därefter, bör du sitta eller ligga med det behandlade örat uppåt.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering är 2-3 droppar i hörselgången 2 gånger om dagen.

Örondropparna ska inte användas i mer än 7-10 dagar i sträck. Rådgör med din läkare om du inte har blivit bra.

Viktigt

Använd inte läkemedlet om du har hål på trumhinnan.

Hud, hår och textilier kan få en viss gulfärgning av läkemedlet.

Biverkningar 

Det är ovanligt att du får biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 december 2017 14:31

Skribent:

1177.se

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...