www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Locoid, Locoid Crelo och Locoid Lipid

Läkemedelsinformation

Locoid, Locoid Crelo och Locoid Lipid är medelstarkt verkande kortisonläkemedel som används vid eksem och psoriasis.

Det verksamma ämnet är hydrokortisonbutyrat.

Recept och högkostnadsskydd

Locoid finns som kräm, salva och kutan lösning. Locoid Lipid finns som kräm. Locoid Crelo finns som kutan emulsion. Kutan betyder att den ska användas på huden. Alla former av Locoid är receptbelagda.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet, hydrokortisonbutyrat, dämpar inflammation och minskar därmed svullnad och rodnad. Det dämpar också klåda.

Hur använder jag läkemedlet?

Smörj på läkemedlet i ett tunt lager på de hudområden som ska behandlas. Om det inte är händerna som ska behandlas ska du tvätta händerna efteråt för att undvika att få läkemedlet i ögonen.

Locoid kräm är lämplig att använda på eksem som vätskar sig. 

Locoid salva är fetare än krämen och passar bättre på torra och fjällande hudförändringar. Eftersom salvan är fet kan den kännas kladdig. Det kan därför vara bra att använda krämen på dagen och salvan på natten.

Locoid Lipid är en fet kräm som passar när huden är torr. Krämen innehåller mer fett och mindre mängd vatten än krämen, men den är inte lika fet som salvan.

Locoid Crelo kutan emulsion är lätt att stryka ut, konsistensen är ungefär som en vanlig hudlotion. Den är lämplig att använda vid behandling av vätskande eksem och på hud där det växer hår.

Locoid kutan lösning är en tunn vätska som också är lämplig att använda på hud där det växer hår. Lösningen kan också droppas i öronen vid inflammation i hörselgången.

Locoid kräm och Locoid Lipid ska förvaras i skydd mot kyla.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Vid hudbesvär ska du smörja på läkemedlet 1-2 gånger per dag. När huden blivit bättre brukar det gå bra att minska dosen.

Vid inflammation i hörselgången är en vanlig dos till en början 3-5 droppar av Locoid kutan lösning i örat 3 gånger per dygn. Efter några dagar kan dosen minskas till 2-3 droppar en gång om dagen.

Viktigt

Det är viktigt att kombinera behandlingen med mjukgörande kräm. Då läker huden bättre.

Använd inte läkemedlet på öppna sår eller vid hudsjukdomar som rosacea och akne.

Använd inte läkemedlet i ansiktet eller på områden där hud ligger mot hud, till exempel armhålor och ljumskar, utan läkares ordination.

Undvika att få läkemedlet i ögonen.

Kortison kan förvärra en infektion i huden orsakad av till exempel virus eller bakterier. Använd därför inte läkemedlet om inte infektionen behandlas samtidigt.

Om du avbryter behandlingen plötsligt kan hudbesvären blossa upp igen och då bli värre än innan behandlingen påbörjades. Därför bör du avsluta behandlingen med att gradvis trappa ner dosen.

Du ska inte använda den kutana lösningen i öronen om det har gått hål på trumhinnan.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av läkemedlet. Risken för biverkningar ökar om du använder läkemedlet på stora hudytor under lång tid eller i ansiktet. Detsamma gäller om behandlad hud täcks med förband.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

3 januari 2018 08:58

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin, farmaceut, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...