www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Logimax och Logimax forte

Läkemedelsinformation

Logimax och Logimax forte är läkemedel som används mot högt blodtryck. 

Läkemedlet är ett så kallat kombinationsläkemedel, som innehåller både metoprolol och felodipin. Metoprolol tillhör läkemedelsgruppen beta-blockerare, och felodipin är en kalciumflödeshämmare.

Läkemedlet används i första hand när behandling med enbart beta-blockerare eller enbart kalciumflödeshämmare inte har sänkt blodtrycket tillräckligt mycket.

Logimax och Logimax forte finns som långverkande tabletter, så kallade depåtabletter och de innehåller 50/5 milligram respektive 100/10 milligram av metoprolol respektive felodipin. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Metoprolol och felodipin är båda blodtryckssänkande men de fungerar på olika sätt. Genom att kombinera båda läkemedlen förstärks den blodtryckssänkande effekten jämfört med att bara ta det ena.

Logimax börjar verka inom några timmar och den blodtryckssänkande effekten varar i minst ett dygn.

Hur tar jag läkemedlet?

Svälj depåtabletterna med lite vatten. De får inte delas, tuggas eller krossas. Depåtabletter är tillverkade på ett sätt som gör att det verksamma ämnet ska frisättas stegvis från tabletten under lång tid. På så sätt får du en jämn och långvarig verkan av läkemedlet med så få biverkningar som möjligt. Om du delar eller krossar en depåtablett verkar den för kraftigt och under för kort tid.

Du kan ta läkemedlet på fastande mage eller tillsammans med en lätt måltid.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen är en tablett en gång om dagen, på morgonen.

Högkostnadsskydd

Ibland ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet. Fråga din läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Använd inte Logimax om du har vissa hjärtsjukdomar, till exempel långsam eller oregelbunden hjärtrytm, eller om du är gravid.

Det är viktigt att aldrig på egen hand avbryta behandlingen. Gör du det kan blodtrycket höjas plötsligt och du kan få ett kärlkrampsanfall. En behandling ska alltid avslutas stegvis och i samråd med läkare.

Om du inte tidigare har fått behandling med beta-blockerare och efter påbörjad behandling känner att hjärtrytmen blivit för långsam, bör du kontakta den läkare som skrev ut receptet.

När du använder Logimax ska du undvika att äta grapefrukt eller dricka grapefruktjuice. Grapefrukt innehåller ämnen som kan påverka kroppens förmåga att göra sig av med läkemedlet. Det kan leda till en ökad mängd läkemedel i kroppen, vilket ökar risken för biverkningar.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som man tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du bör inte ta Logimax tillsammans med:

  • vissa läkemedel mot epilepsi, till exempel Tegretol, Fenemal och Fenantoin
  • Rytmonorm, som används mot oregelbunden hjärtrytm
  • Verapamil, Isoptin eller Cardizem som används mot hjärtsjukdomar och högt blodtryck
  • läkemedel mot tuberkulos som innehåller rifampicin
  • antibiotika som innehåller erytromycin, klaritromycin eller telitromycin
  • läkemedel mot svampinfektioner som innehåller itrakonazol
  • vissa läkemedel mot hiv.

Biverkningar

Vissa personer kan till exempel bli trötta eller få huvudvärk, yrsel, ankelsvullnad eller ansiktsrodnad med värmekänsla. Dessa biverkningar hänger samman med att kroppens blodkärl vidgas och är särskilt vanliga i början av behandlingen. De går oftast över efter en tids behandling. En del personer kan få magbesvär, som till exempel illamående, förstoppning eller diarré.

Eftersom beta-blockerare fungerar som en skyddande broms på hjärtat och sänker pulsen, så kan du märka av att du orkar sämre vid ansträngning och att hjärtat slår långsammare. Det är ett av behandlingens mål, och alltså en naturlig följd av behandlingen.

Om biverkningarna är besvärliga eller om bensvullnaden inte går över, bör du kontakta läkaren som skrev ut receptet. Ibland kan du behöva byta medicin, eller få dosen ändrad, för att biverkningarna ska minska.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Andra läkemedel som innehåller något av de verksamma ämnena

Det finns andra läkemedel som innehåller något av de verksamma ämnena. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Här kan du läsa om läkemedel som innehåller metoprolol.

Här kan du läsa om läkemedel som innehåller felodipin.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

12 juni 2017 11:28

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Rickard Malmström, docent, Enheten för klinisk farmakologi, Karolinska Institutet, Stockholm Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...