www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Loratadin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet loratadin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Clarityn
  • Loratadin Actavis
  • Loratadin Apofri
  • Loratadin HEXAL
  • Loratadin Orifarm
  • Loratadin ratiopharm
  • Loratadin Sandoz.

Vad är loratadin?

Loratadin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi.

Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Läkemedlet lindrar även hudreaktionerna vid nässelutslag då du kan få klåda, hudrodnad och svullnader.

Loratadin tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer.

I vilka former finns loratadin?

Loratadin finns som

  • tabletter och smälttabletter (munsönderfallande tabletter) i styrkan 10 milligram
  • flytande form i styrkan 1 milligram per milliliter.

Läkemedlet är receptbelagt. Vissa förpackningar av tabletterna kan köpas receptfritt för vuxna och ungdomar över 12 år. Loratadin säljs även under namnet Clarityn och kan då köpas receptfritt för barn över 6 år. Clarityn tabletter kan tas av barn som väger över 30 kilo.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet blockerar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

De allergiska besvären blir oftast bättre inom en timme efter att du har tagit läkemedlet, och effekten varar i 24 timmar.

Hur tar jag loratadin?

Svälj tabletten med lite vatten.

Lägg smälttabletten i munnen, där den snabbt löses upp. Det går bra att ta smälttabletten med eller utan vatten. Smälttabletterna är mycket fuktkänsliga och ska därför förvaras i folieförpackningen. Ta tabletten direkt efter att den har tagits ur förpackningen.

Om du tar den flytande formen av läkemedlet är det bra att dricka lite vatten efter du har svalt den.

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen följ pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta loratadin. Om du är allergisk mot pälsdjur bör du ta loratadin en timme innan du träffar pälsdjur.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Kontakta läkare om besvären inte blir bättre inom två veckor.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Tabletter och smälttabletter

Dosering för vuxna och barn som väger mer än 30 kilo är 1 tablett/smälttablett på 10 milligram en gång om dagen. De ska inte ges till barn under 2 år.

Sirap

En vanlig dosering för vuxna och ungdomar över 12 år är 10 milliliter en gång om dagen.

Barn mellan 6 och 11 år kan få 5 milliliter en gång om dagen.

För barn från 1 till 5 år är en vanlig dosering 2,5 milliliter en gång dagligen.

Om du har glömt att ta läkemedlet ska du fortsätta som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Att tänka på när du tar loratadin

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan till exempel bli dåsiga eller få ont i huvudet.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Erfarenheten visar att loratadin kan användas vid graviditet och amning.

I bipacksedlarna rekommenderas inte användning under graviditet och amning eftersom det inte görs läkemedelstester på gravida eller ammande kvinnor. Numera har loratadin använts av ett stort antal gravida kvinnor och inget tyder på att läkemedlet skulle skada barnet. Om du känner dig osäker eller behöver använda mer än enstaka doser rådgör med läkare eller barnmorska.

Andra antihistaminer

Det finns andra läkemedel som innehåller något annat antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte använder flera antihistaminer samtidigt. Det verksamma ämnet cetirizin och ebastin är exempel på antihistaminer som finns i tabletter och i flytande form. 

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 mars 2018 14:32

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Morgan Andersson, läkare, specialist i öron- näsa- och halssjukdomar, Universitetssjukhuset i Lund.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...