www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 500 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Magnetkameraundersökning, MR, av hjärtat hos barn

Magnetkameraundersökning är en metod som kan avbilda hjärtat i olika plan, men också ge information om blodets genomströmning i hjärtat. Undersökningen gör inte ont.

Vid magnetkameraundersökning, MR, används inte röntgenstrålar. Magnetkameran sänder ut pulserande magnetiska fält och radiovågor. Genom databearbetning av svarssignaler från barnets kropp går det att få detaljerade bilder av olika skikt i kroppen. Det är de olika organens och vävnadernas egenskaper som ger bilden. Den tydliga bild som visas av de olika organen gör att MR-tekniken används allt oftare. Magnetkameraundersökning kallas även magnetresonanstomografi.

Förberedelser

Spädbarn och mindre barn kan behöva undersökas i narkos och ska därför vara fastande när de kommer. Det betyder att barnet inte får äta ett visst antal timmar före undersökningen. Äldre barn kan för det mesta ligga tillräckligt stilla utan läkemedel eller narkos. 

Så går undersökningen till

Före undersökningen måste allt som kan påverkas av magnetfältet lämnas utanför rummet, alltså även föräldrarnas klockor, metallsaker, kreditkort och annat.

Apparaten är stor och i mitten finns en tunnel. Barnet får ligga på en undersökningsbrits som sakta förs in i tunneln som är öppen och belyst. Det är viktigt att barnet ligger avslappnat och helt stilla i 20 till 45 minuter. Föräldern får vanligtvis vara med under hela undersökningen.

Även om det kan kännas lite otäckt, är undersökningen inte farlig och gör inte ont. Under undersökningen hörs ett återkommande bankande ljud. Det är då bilderna tas.

För att få bästa möjliga bilder måste barnet ibland få kontrastmedel i blodet med en spruta. Huden bedövas då i förväg med bedövningssalva. Kontrastmedlet sprutas sedan in i blodet via ett blodkärl.

Undersökningen gör inte ont, förutom den eventuella smärta som kan kännas vid sticket i blodkärlet.

Senast uppdaterad:

10 oktober 2011 13:45

Skribent:

Gudrun Björkhem, läkare, specialist i hjärtsjukdomar hos barn, Barnhjärtcentrum, Universitetssjukhuset i Lund Nils-Rune Lundström, läkare, professor em. i hjärtsjukdomar hos barn

Granskare:

Carl LIndgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Linda Ahlqvist, 1177.se

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...