www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Magsjuka – vad kan man göra själv?

Besvären kommer snabbt

När man blir magsjuk känner man sig illamående och har ont i magen, ofta med diarréer och kräkningar. Ibland har man feber. Magsjukan frestar på kroppen och man känner sig trött och tagen.

Vanligtvis beror magsjuka på en virusinfektion i kroppen. Det smittar lätt och ofta drabbas flera i familjen eller i bekantskapskretsen med bara några dagars mellanrum. En annan orsak till magsjuka kan vara att man har ätit mat som blivit dålig.

Typiskt för magsjuka är att besvären oftast kommer plötsligt och sedan går över inom ett par dagar.

Viktigt att dricka

När man har magsjuka och kräks och har diarréer förlorar kroppen både vätska och salter. Det behöver man ersätta, annars blir man trött och medtagen. Det kan vara svårt att dricka mellan kräkningarna men det är bra att ändå försöka få i sig vätska, lite i taget och ofta. Man kan pröva med vatten eller te, men man kan också pröva särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Man bör undvika för söta drycker, eftersom alltför mycket socker kan ge mer diarré.

Kroppens behov av vätska är större än man tror. En frisk vuxen person behöver närmare två liter under ett dygn. En person som är magsjuk behöver helst dricka ännu mer för att ersätta den vätska som har förlorats.

Vissa kan känna sig svimfärdiga

En del personer kan känna sig svimfärdiga när de gång på gång snabbt måste resa sig från sängen för att hinna kräkas inne på toaletten. Om man har sådana besvär är det bättre att ha en hink vid sängen.

Att börja äta igen

När man känner sig lite bättre och vill börja äta igen är det bra att pröva vanlig mat direkt, mat som man är sugen på. Om man har svårt att få i sig något kan till exempel vitt bröd och te kännas lättare att få ner.

Samla krafter

Efter kraftig magsjuka kan man behöva stanna hemma en extra dag från arbete, utbildning eller andra aktiviteter för att hinna vila och hämta nya krafter.

Hur kan man undvika att magsjuka sprids?

Det är bra att tvätta händerna med tvål före måltider och efter toalettbesök. Det är också bra att ha egen handduk. Smittan sprids ofta genom maten, till exempel om den som är magsjuk lagar mat till andra. Därför är det bra att undvika att laga mat om man fått magsjuka.

Man kan också bli magsjuk av olika livsmedel. Därför har det betydelse hur man förvarar och hanterar mat och köksredskap.

Därför är det bra att:

  • inte låta mat stå framme länge, gäller även kallskuret
  • kyla ner mat snabbt och sedan förvara den kallt
  • vid uppvärmning av mat hetta upp den ordentligt
  • diska skärbräda och kniv direkt efter att rått kött, rå fisk eller kyckling skurits upp
  • använda olika skärbrädor till kött och till grönsaker.

Man kan behöva kontakta vården

Om det har gått ett dygn och man fortfarande kräks lika ofta och upplever att man får upp allt man dricker, bör man ringa sjukvårdsrådgivningen eller vårdcentralen för att få råd. Detsamma gäller om man efter första dygnet känner sig så matt att man inte under någon stund på dagen orkar sitta upp eller utföra en lugn aktivitet.

Man bör söka vård direkt om man har väldigt ont i magen eller har blod i avföringen. Man bör kontakta vårdcentralen om man har diarré som har pågått i flera dagar. Om man har blivit magsjuk direkt efter en utlandsresa bör man också kontakta vården. 

Senast uppdaterad:

7 maj 2014 12:46

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...