www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Mensvärk – vad kan man göra själv?

Vanligast när man är ung

När man har mensvärk gör det ont i nedre delen av magen. Smärtan kan också stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren. Oftast gör det ont innan själva blödningen sätter igång. Det är mycket vanligt med menssmärtor när man är ung och för det mesta är det inget att oroa sig för. Det finns hjälp att få. Besvären brukar bli mindre för den som har fött barn.

Värme och motion kan lindra

Värme kan lindra smärta genom att blodets genomströmning ökar. Man kan pröva att lägga en kudde eller värmedyna på nedre delen av magen. Det finns också särskilda påsar, vetevärmare eller kornpåse, som man värmer upp i mikron. Det fungerar också bra att linda in en flaska med varmt vatten i en handduk och lägga på magen. Man ska aldrig lägga något hett direkt mot huden. Många upplever att det känns bättre om man rör på sig, till exempel promenerar.

Dra upp knäna

Om smärtan är svår när man ligger ner kan man pröva att ligga med knäna uppdragna.

Ibland kan man behöva läkemedel

Man kan ta receptfri smärtstillande medicin mot mensvärk. För att få bästa lindring ska medicinen tas så fort man märker minsta tecken på värk. Det finns värkmedicin som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren eller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Läkemedlen finns att köpa receptfritt.

Har man svåra menssmärtor kan man behöva receptbelagd medicin. Ibland kan p-piller hjälpa för att förebygga besvären. Man kan beställa tid för rådgivning på vårdcentral eller om man är ung på ungdomsmottagning.

Annan behandling mot smärta

Man kan beställa tid hos en sjukgymnast vid svårare besvär eller om man önskar alternativ smärtlindring, till exempel akupunktur.

Man kan behöva kontakta vården

Om man får ovanligt kraftiga menssmärtor, eller om smärtorna börjar först lite senare i livet, är det viktigt att man kontaktar vårdcentral eller gynekolog eftersom det ibland kan vara tecken på sjukdom.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

21 januari 2011 11:03

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...