www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Metoklopramid

Sammanfattning

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet metoklopramid används mot illamående och kräkningar, till exempel i samband med migrän och cellgiftsbehandling.

Metoklopramid finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Metoclopramide Orion
  • Primperan.

Vad är metoklopramid?

Metoklopramid är ett läkemedel som används mot migränanfall.

Metoklopramid finns som

  • tabletter
  • injektionsvätska, som du får i form av dropp på sjukhus.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar metoklopramid

Det verksamma ämnet i läkemedlet, metoklopramid, motverkar illamående och kräkningar genom att påverka hjärnans kräkcentrum. Läkemedlet förbättrar också mag-tarmkanalens rörelser genom att samordna sammandragningarna mellan magsäcken och tarmarna.

Hur tar jag metoklopramid?

Svälj tabletten hel med ett glas vatten.

Om du har problem med sura uppstötningar eller nedsatt rörlighet i mag-tarmkanalen kan det vara bra att ta metoklopramid tablett före maten eller till natten.

Använd inte läkemedlet längre än fem dagar i rad.

Läkemedlet rekommenderas inte till barn och ungdomar.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos mot illamående och kräkningar för vuxna är 1 tablett 1-3 gånger per dygn. Ta inte ta mer än 30 milligram per dygn.

Att tänka på när du använder metoklopramid

Du bör inte dricka alkohol tillsammans med läkemedlet. Alkohol kan förstärka en del av läkemedlets effekt och därmed öka risken för biverkningar.

Använd inte läkemedlet om du tidigare har haft ofrivilliga muskelryckningar, så kallad tardiv dyskinesi, eller om du har haft hinder eller blödningar i mag-tarmkanalen.

Använd inte metoklopramid om du har epilepsi, Parkinsons sjukdom eller tumör i binjuren.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Undvik att ta metoklopramid tillsammans med:

  • Läkemedel som innehåller atovakvon, till exempel Wellvone, som används mot malaria och en viss typ av lunginflammation.
  • Läkemedel mot Parkinsons sjukdom som innehåller till exempel apomorfin, bromokriptin, kabergolin, levodopa, pramipexol, ropinirol och rotigotin. Vissa av dessa läkemedel kan även användas vid andra sjukdomar.
  • Läkemedel mot depression som tillhör läkemedelsgruppen SSRI.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel bli trötta eller kraftlösa. Andra kan få diarré eller allergiska reaktioner. Kvinnor kan få mjölkavsöndring från brösten och män kan få förstoring av bröstkörtlarna. Du kan också få svårt att sitta stilla, få onormala muskelspänningar eller onormala rörelser av huvud och hals, vilket är vanligast hos barn och ungdomar. 

Graviditet och amning

Du bör inte använda läkemedlet när du är gravid, särskilt inte under de tre sista månaderna av graviditeten.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Du bör undvika läkemedlet när du ammar.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

26 februari 2019 09:12

Skribent:

1177.se

Granskare:

Elisabet Waldenlind, läkare, specialist i nervsystemets sjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...