www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk

Sammanfattning

Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan behövas till exempel om brösten är så överfulla att barnet har svårt att suga, om amningen inte riktigt fungerar eller om du vill att någon annan ska kunna mata barnet. Du kan handmjölka eller använda en bröstpump.

Att mjölka ur brösten kan vara bra bland annat vid dessa situationer:

  • För att hjälpa till att starta mjölkproduktionen. Det behöver inte komma någon mjölk, utan är ett sätt att få starta produktionen så att den är igång när barnet börjar äta.
  • När det gör för ont att amma.
  • Om det vid amningstillfället är svårt att få fram mjölk, då kan du mjölka ur lite för att komma igång och få barnet att börja suga.
  • När du inte kan vara tillsammans med barnet, till exempel om du eller barnet behöver vård.
  • När barnet inte kan suga på bröstet, till exempel om barnet blir sjuk.
  • När du vill att någon annan ska kunna ge barnet mat.
  • När du vill ge barnet bröstmjölk, men inte kan eller vill amma .
  • I början av amningstillfället, om brösten är så fulla och spända av mjölk att barnet inte kan få ett sugtag. Genom att få ut lite mjölk blir bröstvårtan och vårtgården mjukare.
  • Om barnet får bröstmjölksersättning men du vill se till att bröstmjölkproduktionen hålls igång.
  • I början av amningstillfället, om mjölken sprutar och kommer väldigt snabbt så att barnet inte kan svälja och sätter i halsen.

Det är olika hur mycket mjölk som kommer

För en del är det lättare att få ut bröstmjölken genom att handmjölka, för andra är det lättare att använda en bröstpump. Det är olika hur mycket mjölk som kommer.

Det kan vara bra att veta att den mängd mjölk som kommer ut inte är ett mått på hur mycket mjölk som finns. Det är bara ett mått på hur mycket du får ut med det sättet att mjölka.

Om du vill öka mängden bröstmjölk ska du handmjölka eller pumpa ofta och länge.

Om du inte ska öka mängden bröstmjölk ska du handmjölka eller pumpa en kort stund, kanske bara någon minut. Det kan vara aktuellt till exempel när brösten är spända och fulla och du behöver lätta på trycket.

Film: Så handmjölkar du

I filmen kan du se hur man gör när man handmjölkar. Amningsspecialisten och barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr beskriver steg för steg hur det går till. 

Mjölka ur med pump

Om du ska pumpa finns olika sorters bröstpumpar, både manuella och elektriska. Du får prova dig fram vilket som känns bäst. Det finns olika trattstorlekar, prova dig fram även här. Det är olika från person till person vilket sätt som fungerar och känns bäst.

Det vanligaste är att man börjar med handpumpen. Pumparna kan upplevas olika och det är olika hur mycket mjölk man får ut.

Alla pumpar har instruktioner för hur de används. Fråga personalen på bb eller bvc hur du använder pumpen.  

Handpumpar finns att köpa på apotek och i butiker som säljer babysaker. Det finns olika fabrikat att välja mellan. De elektriska pumparna brukar du kunna hyra på sjukhus. De finns också att köpa. Det finns elektriska dubbelpumpar med två flaskor så att du kan pumpa ur båda brösten samtidigt. Det stimulerar mjölkproduktionen bättre, och spar tid.

Bvc eller bb kan berätta var du kan få tag på en pump.

Så använder du en bröstpump

När du börjar pumpa ska du efterlikna barnets sugmönster genom att pumpa i snabbare takt de första två minuterna, och därefter pumpa med ett sug per sekund. Du tömmer bröstet bättre om du rör bröstet försiktigt under tiden du pumpar.

Bröstet töms också bättre om du pumpar med intervaller, det vill säga pumpar ett bröst i fem till tio minuter och sedan byter bröst och pumpar det andra bröstet i fem till tio minuter. Du fortsätter sedan genom att byta bröst och pumpa, först på det ena och sedan på det andra. Du behöver inte pumpa längre tid än ungefär 15 minuter per bröst.

Du kan behöva förbereda dig

När du handmjölkar eller pumpar ur kan den reflex som gör att mjölken börjar rinna, den så kallade utdrivningsreflexen, ha svårare att komma igång än när barnet suger. En del tycker att det hjälper att värma brösten en stund innan. Det brukar gå lättare att mjölka eller pumpa ur brösten om du sitter bekvämt, har något att dricka och känner att du har lugn och ro. Se till att du har allt du behöver inom räckhåll.

Det är individuellt hur lång tid det tar innan mjölken kommer ut. För en del känns det bra med lite värme på brösten, för andra kan lugn musik hjälpa. Att äta och dricka lite innan kan göra att du lättare blir lugn, så att mjölken lättare kommer ut.

Om det är möjligt kan barnet ligga hud mot hud hos dig. Då frigörs det lugnande hormonet oxytocin. Det kan ha en avslappnande effekt som gör att mjölken har lättare att rinna ut.

Även när du använder en bröstpump kan det också vara bra att stryka lätt med handen över bröstet, för att mjölken ska komma ut lättare. Ibland kan du handmjölka lite innan du använder pumpen, för att komma igång.

Det kan ta längre tid att få ut mjölk ur brösten om du är stressad, trött, orolig eller har ont.

Tidigare har syntocinonsprej, ett läkemedel med konstgjort oxytocinhormon, använts för att göra så att mjölken kommer ut lättare. Det används inte ofta numera eftersom det inte finns vetenskapliga bevis för att det fungerar, men en del tycker att det hjälper. Sprejen är receptbelagd och du få mer information om den på bvc, amningsmottagningen eller bb.

Om det gör alltför ont

Ibland kan det göra mycket ont när du mjölkar ur, pumpar ur eller ammar. Det kan bero på att du har besvär i brösten, till exempel sår på bröstvårtorna eller en bröstinfektion. Om det gör alltför ont kan du låta brösten vila helt.

Mängden bröstmjölk minskar om du inte ammar, pumpar eller mjölkar ur, eftersom produktionen av mjölk då avtar. Det kan vara bra att veta att om du gör ett uppehåll kan produktionen mjölk komma av sig, och det kan vara svårt att få igång den igen.

Om du vill öka mjölkmängden

Om du vill öka mjölkmängden bör du mjölka ur ofta och hålla på lite längre.

Om du ammar ska du göra det först, eftersom det kommer mest mjölk när barnet suger. Du kan erbjuda barnet att byta bröst två till fyra gånger vid varje amningsstillfälle. Därefter handmjölkar eller pumpar du ur.

Det är bra att amma, handmjölka eller pumpa ur ofta under någon dag eller några dagar. Du kanske inte orkar göra det så tätt dygnet runt, men det är bra att göra det så ofta du orkar. För att ha tid och ork är det bra att ta det lugnt och vila mycket och inte planera in andra aktiviteter under dessa dagar. Det är också bra att dricka mycket, inte bara vatten eftersom du behöver mer näring.

Det brukar oftast räcka att handmjölka, pumpa eller amma tätt under några dagar för att mjölkproduktionen ska öka, men ibland kan det ta upp till en vecka.

Det är inte alltid det kommer så mycket mjölk när du handmjölkar eller pumpar. Tänk då att du gör det för att stimulera till en ökad mjölkmängd. Ju mer du mjölkar eller pumpar, desto mer mjölk bildas.

Mata barnet

När barnet är nyfött kan du ge den urmjölkade eller urpumpade mjölken med sked, kopp eller snipa, som är ett slags drickskål. När barnet blir större och äter mer kan du ge mjölk i mugg eller med nappflaska. Det kan vara bra att tänka på att barn som får mat i flaska kan vänja sig vid det och sedan ha svårare att få ett bra tag om det mjuka bröstet.

Du kan ge urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning i flaska redan från start om du vet att du inte ska amma alls.

Tecken på att barnet får i sig tillräckligt med mat är att barnet blir nöjd efter matning och att hen går upp i vikt. Andra tecken är att barnet bajsar och att du behöver byta blöja åtminstone sex gånger per dag, och att blöjan då är tung med klart gul eller svagt gul urin.

Nudda barnets läppar och ha hudkontakt

Sitt bekvämt när du matar barnet. För barnet är det mycket viktigt att få ha hud- och ögonkontakt, och därför bör du alltid ha barnet i famnen när hen får mat. Du kan ta av dig på överkroppen för att få hudkontakt.

Om du matar barnet med snipa, kopp eller mugg bör du hålla barnet halvsittande i din famn och stödja barnets huvud och nacke med en arm. Håll snipan, koppen eller muggen lätt mot barnets underläpp. Låt mjölken nudda barnets underläpp, nära barnets tunga, så brukar barnet kunna lapa i sig av mjölken. Ta bort maten när barnet slutar dricka. Häll inte in mjölken i barnets mun. Det är viktigt att låta barnet äta så mycket hen behöver i sin egen takt. Be om hjälp om du tycker att det är svårt. Det kan ta ett tag innan du lär dig.

Det kan också vara bra att ha det du behöver inom räckhåll och försöka skapa en lugn miljö under matningen.

Det är bra att erbjuda barnet att rapa efteråt genom att lyfta upp barnet mot din axel, för att undvika magknip. På så sätt kan luft som barnet får i sig under matningen komma ut.

Söka råd, stöd eller vård

Om du enbart ger urmjölkad eller urpumpad mjölk, och känner dig osäker på om barnet får tillräckligt med mat kan du fråga om råd på bvc. Där kan du också göra extra viktkontroller för att se om barnet följer sin viktkurva.

Kontakta bvc om barnet är slö och inte äter som hen har gjort tidigare.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Barnets första vecka kan du också kontakta bb.

Senast uppdaterad:

5 juni 2018 12:00

Skribent:

1177.se

Granskare:

Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, amningsspecialist, StockholmFaktagranskare filmen Så handmjölkar du: Barbro Nilsson, samordnande sjuksköterska för Barnhälsovården i Norrbotten, Luleå Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, amningsspecialist, StockholmGranskare av filmen "Så handmjölkar du": Barbro Nilsson, samordnande sjuksköterska för Barnhälsovården i Norrbotten, Luleå Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Barnmorskorna Västermalm, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, BB Sophia, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Stockholm Ingegärd Bäcklund Reboia, sjuksköterska, Barnängens BVC, Stockholm Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...