www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 100 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Mollusker

Sammanfattning

Mollusker är ofarliga knottror på huden som orsakas av ett virus. För det mesta ger de inga besvär. De försvinner av sig själv efter ett tag. Mollusker är vanligast hos barn.

Symtom

Mollusker kan ha lite olika färg beroende på den egna hudfärgen. På ljus hud har de oftast samma färg som huden eller är lite rosa. På mörk hud är de ofta ljusare än den egna huden. Mollusker är två till fem millimeter stora, upphöjda och har en liten grop i mitten. Hos barn finns de ofta på magen, armarna, i ansiktet eller nacken.

Det kan bildas allt ifrån en enstaka mollusk till väldigt många. Det brukar ta tid för en mollusk att försvinna, från några månader upp till något år. Ibland kan det fortsätta att komma nya mollusker. Därför kan det ta flera år innan alla har försvunnit.

När vuxna får mollusker brukar viruset överföras sexuellt. Molluskerna brukar komma på nedre delen av magen, ljumskarna, runt könsorganet eller på den övre delen av låren. Mollusker räknas inte som en könssjukdom, vilket gör att du inte behöver rapportera smitta till sjukvården.

Mollusker försvinner av sig själv

Mollusker brukar inte behandlas eller tas bort, eftersom de läker av sig själv. Att ta bort molluskerna gör ont och det kan bli ärr. Mollusker som får läka av sig själv ger sällan ärr. Innan de försvinner är det vanligt att de först blir röda, svullna och såriga.

Mollusker brukar inte behandlas eller tas bort, eftersom de läker av sig själva. Att ta bort molluskerna gör ont och det kan bli ärr. Mollusker som får läka av sig själva ger sällan ärr. Innan de försvinner är det vanligt att de först blir röda svullna och såriga.

 

Har du haft mollusker en gång är risken att få mollusker igen mycket liten.

Vad kan jag göra själv?

Mollusker ger vanligtvis inga besvär och behöver inte behandlas. Om du vill pröva att behandla dem finns en så kallad medicinteknisk produkt att köpa på apotek, NoPoxivir. Den kan eventuellt snabba på läkningen något och kan användas från två års ålder.

Det kan bli sår om du kliar på molluskerna. Du kan minska risken för att det blir en infektion i såren genom att klippa naglarna korta och hålla dem rena.

Ibland kan det uppstå ett eksem som kliar där det finns mollusker. Molluskerna sprider sig lättare i hud med eksem. Genom att behandla eksemet kan du minska risken för spridning av molluskerna. Det gäller oavsett om du har ett eksem från början eller om du har fått eksem till följd av molluskerna. Lindriga eksem kan behandlas med kräm eller salva med hydrokortison, som kan köpas receptfritt på apotek. Fråga en läkare om råd om eksemet är besvärligt eller utbrett. Detsamma gäller om du vill använda hydrokortison på ett barn som är yngre än två år.

Mollusker smittar, men är ofarliga

Mollusker smittar vid kontakt hud mot hud, men kan också smitta via saker, till exempel en handduk. Sjukdomen är inte särskilt smittsam.

Har du haft mollusker en gång är risken att få mollusker igen mycket liten.

Barn kan vara i förskola eller skola

Du behöver inte göra något speciellt för att undvika smitta eftersom mollusker inte är farliga. Barn som har mollusker kan gå i förskola, familjedaghem eller skola som vanligt och vara med på aktiviteter som idrott och bad.

Det går alltid att ringa bvc eller telefonnummer 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:

18 oktober 2018 08:42

Skribent:

1177.se

Granskare:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka Natalia Ballardini, barnläkare, specialist i allergisjukdomar, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...