www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Muntorrhet – vad kan man göra själv?

För lite saliv

Man blir torr i munnen om man har för lite saliv eller om salivens sammansättning har förändrats. Vissa sjukdomar kan göra att man blir torr i munnen men ofta är det en biverkning av läkemedel som orsakar besvären.

Andra orsaker kan vara att man är utsatt för stress eller att man äter mat med för lite tuggmotstånd. Muntorrhet kan också orsakas av att man andas mycket med öppen mun, till exempel om man snarkar på natten.

Muntorrhet är ett vanligt problem, framför allt hos äldre eftersom salivproduktionen minskar med åldern. Dessutom kan äldre behöva använda mediciner som minskar salivproduktionen. En del kan få svårt att svälja och tala, och det kan vara besvärligt att äta. Om man har protes kan det vara svårt att få den att sitta bra, vilket kan ge problem i form av skavsår i munnen.

Vad kan man göra själv?

  • Att skölja munnen med vatten är ett enkelt och bra sätt att lindra muntorrhet. Man kan också dricka mer vatten överlag. Är vattnet kolsyrat så kan det stimulera salivflödet.
    Tänk på att drycker som läsk och saft kan skada tänderna.
  • Det är bra att tugga maten ordentligt. Välj gärna mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter eller knäckebröd. Sockerfritt tuggummi är också bra.

Receptfria läkemedel

På apotek finns sugtabletter, tuggummi och munsprej. De lindrar besvären och ökar salivproduktionen. Det finns också så kallade saliversättningsmedel, men många upplever att dessa medel inte fungerar bättre än vatten.

Ökad risk för hål i tänderna

Om man är torr i munnen löper man en större risk för att få hål i tänderna, inflammation i tandköttet och svampinfektioner. Det är därför bra att:

  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen. Ibland kan man välja att tillföra fluor under dagen med hjälp av fluortabletter, fluortuggummin eller fluorlösning.
  • Använda en mjuk tandborste.
  • Göra rent mellan tänderna. Använd tandpetare, tandtråd och mellanrumsborste.
  • Undvika att småäta eftersom det bildas syror i munnen varje gång man äter.
  • Undvika tabletter, tuggummi eller annat godis som innehåller socker.
  • Inte låta det gå för lång tid mellan tandläkarbesöken.

Man kan behöva kontakta vården

Om man misstänker att det är läkemedel som gör att man blir torr i munnen kan man rådgöra med den läkare som skrev ut medicinen. Om man lätt blöder från tandköttet eller har en protes som skaver, bör man kontakta sin tandläkare.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Senast uppdaterad:

9 februari 2011 09:58

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...