www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Myggbett och knottbett

Sammanfattning

Det är vanligt att få myggbett och knottbett på sommaren. Knott är en typ av små myggor. Betten kan svida och klia men det brukar gå över inom några dagar.

Myggor och knott suger blod, myggor med en sugsnabel och knott genom att bitas. De sprutar in sin saliv i huden. Då stelnar inte blodet och de hinner suga klart. Kroppens immunförsvar reagerar på saliven och gör att huden kliar och rodnar.

Symtom

Vanliga symtom på myggbett är att huden rodnar och svullnar där du har fått bett. Oftast kliar det också i någon eller några dagar.

Knottbett ger samma symtom som myggbett, men även själva betten kan göra ont. Du kan få många bett samtidigt.

Bett eller stick i närheten av ögon eller mun är inte farligare än på andra delar av kroppen.

Vissa människor reagerar starkare än andra. Varför är inte riktigt känt. Myggor och knott verkar också föredra vissa personer framför andra. Det beror på de lukter vi utsöndrar.

Vad kan jag göra själv?

Lindra klådan

Prova att lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit.

Du kan smörja med receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar mycket. Följ bruksanvisningen som finns i förpackningen. Rådgör med läkare eller BVC innan du använder hydrokortison på barn under två år.

Du kan också använda receptfria tabletter med antihistamin mot allergi om klådan är besvärlig. Det finns olika åldersgränser för olika preparat. Följ bruksanvisningen som finns i förpackningen. Du kan också fråga om råd på apotek.

Försöka att inte klia

Försök att inte klia på betten. Då försvinner svullnaden snabbare. Klådan kan bli värre om du kliar. Betten kan bli infekterade om du kliar så att huden rivs sönder.

Hur kan jag förebygga bett?

Du kan försöka skydda dig mot mygg och knott genom att göra följande:

  • Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  • Smörj myggmedel på de ställen som du inte kan täcka. Vissa myggmedel ska inte användas på små barn. Följ anvisningarna på förpackningen. Myggmedel påverkar myggornas luktsinne så att de inte kan känna din lukt. Det gör att de inte hittar dig och i stället letar upp ett annat byte.
  • Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.
  • Prova mygghatt för att undvika bett i ansiktet.

När och var ska jag söka vård?

De flesta som får myggbett eller knottbett behöver inte söka vård eftersom besvären oftast är lindriga och brukar gå över av sig själv på några dagar.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har något av följande besvär:

  • Du får svullnad, rodnad och smärta på stickstället som blir kraftig och ökar efter några dagar.
  • Du har fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda.

Om det är stängt kan du vänta tills vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen öppnar. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Myggor och knott kan sprida sjukdomar

I vissa delar av Sverige kan harpest, tularemi, spridas av myggor och knott. En annan sjukdom som sprids av myggor är ockelbosjukan, som även kallas bärplockarsjukan. Dessa sjukdomar är ovanliga, men en del år kan många bli sjuka i vissa områden.

Myggor i andra länder

I stora delar av världen är sjukdomar som sprids med myggor ett stort problem. Några exempel är malaria, gula febern, denguefeber och japansk hjärnhinneinflammation.

Ett annat exempel är zika, som misstänks kunna ge missbildningar på foster.
Här kan du läsa om att resa när du är gravid.

Myggor i andra länder

 

I stora delar av världen är sjukdomar som sprids med myggor ett stort problem. Några exempel är malaria, gula feber, denguefeber och japansk encefalit.

 

Ett annat exempel är zika, som misstänks kunna ge missbildningar på foster.

Här kan du läsa om att resa till ett tropiskt land när du är gravid.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Senast uppdaterad:

7 mars 2018 09:33

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...