www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Att suga på napp eller tumme

Sammanfattning

Alla barn föds med en sugreflex. Den är nödvändig för att barnet ska få i sig mat, men att suga fungerar också som en tröst för barnet. Därför kan barnet tycka om att suga på napp eller tumme. Det finns för- och nackdelar med båda.

Sugreflexen är starkast hos nyföda barn och minskar sedan långsamt. En del barn vill suga hela tiden, andra är nöjda när de har ätit färdigt.

Barn har olika stort behov av närhet och tröst. Om du ammar kan det kännas krävande att trösta ett barn som ofta är ledsen och nästan bara känner sig nöjd vid bröstet. I början kan dessutom bröstvårtorna ofta vara ömma. En del barn blir nöjda av att suga på ett rent lillfinger. Att erbjuda napp kan ibland vara ett sätt att trösta och lugna barnet.

Att suga på napp

Många funderar på om det är bra eller inte att erbjuda en bebis napp. En del tycker att nappen ger en avlastning. Andra kan bli oroliga för att amningen ska påverkas. Kanske har några i omgivningen åsikter om du ska ge barnet napp. Bland de föräldrar som bestämmer sig för att pröva napp är det sällan någon som upplever den som ett problem.

Däremot vill inte alla barn ha napp. En del behöver lite tid för att vänja sig och lära sig tekniken.

Börja när amningen fungerar

Om du ammar ska barnet kunna suga bra innan du erbjuder napp. Det kan annars finnas en risk för att barnet nöjer sig med nappen när hen egentligen behöver äta, och därför inte får i sig tillräckligt med mat. Att barnet är piggt, har börjat öka mycket i vikt och kissar som hen ska är tecken på att amningen fungerar.

Barnet bör inte ha napp hela tiden

Du bör inte vänja barnet vid att alltid ha nappen i munnen eftersom det då kan bli svårt för barnet att klara sig utan napp. Det är bra att endast ge nappen när barnet verkar vilja ha den, som när hen är trött och ledsen, men inte erbjuda den om barnet är nöjd och tillfreds i övrigt.

Fördelar med napp

Det här är fördelar med att använda napp:

 • Någon annan än den som ammar kan trösta när barnet vill suga.
 • Den som ammar får möjlighet att vara för sig själv en stund och få lite vila.
 • Om du vill öka mellanrummen mellan måltiderna underlättar det att använda napp.
 • Det kan vara lättare att få barnet att somna i sängen i stället för i famnen om hen samtidigt suger på napp.
 • När barnet vaknar på natten kan hen lättare somna om igen med hjälp av napp. När de är små behöver de hjälp att få tillbaka nappen i munnen.
 • Det går att styra hur mycket barnet suger på nappen. Du kan till exempel bestämma att barnet bara får nappen när hen ska sova.
 • Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnet använder napp när hen ska sova. Det är inte helt klart varför, men en förklaring tros vara att barnet sväljer bort slem när hen suger på nappen. Slemmet skulle annars kunna göra att andningen upphör, även om det är mycket ovanligt. En annan förklaring kan vara att barn som sover med napp vaknar lätt.

Nackdelar med napp

Det här är nackdelar med att använda napp:

 • Det är vanligt att barnet använder nappen i flera år.
 • Om barnet vaknar på natten och har tappat nappen kan det hända att hen inte kan somna om innan hen har fått tillbaka nappen i munnen.
 • Om du har glömt att ta med napp kan det bli svårt att få barnet lugnt.
 • Om nappen fortfarande används när de permanenta tänderna börjar komma fram ökar risken för att barnet behöver använda tandställning i skolåldern.
 • Barnet kan börja uttala vissa ljud fel om hen ofta har nappen i munnen när talet börjar utvecklas.

Att suga på tummen

Att suga på tummen

Om barnet ska suga på tummen eller inte avgör barnet själv. Det kan dröja tills barnet är mellan två och tre månader innan hen själv kan stoppa in tummen eller något annat finger i munnen och hålla kvar det där.

Ett barn som börjar suga på tummen fortsätter ofta att göra det under lång tid framöver. Tumsugning kan påverka tändernas ställning mer än nappsugning eftersom tummen brukar vara längre tid i munnen än nappen och ofta används högre upp i åldrarna.

Fördelar med att suga på tummen

Det här är fördelar med att suga på tummen:

 • Barnet kan själv stoppa in tummen i munnen och behöver inte få hjälp med det på natten.
 • Den finns alltid med.

Nackdelar med att suga på tummen

Det här är nackdelar med att suga på tummen:

 • Det är svårt för föräldrarna att påverka hur mycket barnet ska suga på tummen.
 • Det kan vara svårt att sluta suga på tummen eftersom den alltid finns tillhands.
 • Om barnet fortsätter att suga på tummen när de permanenta tänderna börjar komma fram är risken stor att barnet behöver använda tandställning i skolåldern.
 • Huden på tummen utsätts för påfrestningar eftersom den ofta är blöt av tumsugningen. En del barn kan få hudproblem som har svårt att läka.

Kan påverka tänderna

Om barnet suger intensivt på napp märks det ofta på tändernas ställning. Barnet kan få ett så kallat öppet bett, vilket innebär att framtänderna inte kommer i kontakt med varandra när barnet biter ihop. Barnet kan också få ett så kallat korsbett, som innebär att tänderna i överkäkens och underkäkens sidor biter fel mot varandra. Det beror på att överkäkens kindtänder har påverkats och överkäken blivit för smal.

Om barnet suger intensivt på tummen kan barnet få så kallat överbett, där överkäkens framtänder är alldeles för långt framför underkäkens framtänder. Framtänderna i överkäken får då inte kontakt med tänderna i underkäken när barnet biter ihop. Om framtänderna också står ut är risken större att barnet får skador på tänderna om hen ramlar.

Brukar bli bättre när barnet suger mindre

Om du försöker få barnet att suga mindre brukar tändernas läge bli bättre. Barnet kan till exempel suga på nappen endast när hen ska sova eller vila. Ofta rättas tänderna till av sig själv när barnet har slutat suga på napp eller tumme helt innan de nya tänderna kommer fram. Ibland kan barnet behöva tandställning i skolåldern.

Kan påverka talutvecklingen

Det är bra om barnet börjar vänja sig av med napp när talutvecklingen sätter igång. Nappen kan hindra tungans rörlighet och barnets möjlighet att härma ljud. Om barnet ofta har napp i munnen när talet börjar utvecklas kan barnet börja uttala vissa ljud fel, eftersom nappen är i vägen för tungan.

Barnet kan ha kvar det felaktiga uttalet även när hen inte har kvar nappen i munnen. Hen kan då behöva gå till en logoped för att träna på att uttala ljuden rätt.

Att sluta suga på napp eller tumme

Det finns ingen ålder som är rätt för alla barn att sluta använda napp. Det är bra om du försöker få barnet att sluta helt i tre- till fyraårsåldern, eller senast innan de permanenta tänderna har kommit fram.

När du tror att barnet är moget för att sluta med napp är det bra att låta barnet vara med i planeringen. Nappen har varit viktig del av barnets liv och det är lättare att sluta om barnet själv är med på det. Det är många barn som till exempel planerar att ”skicka nappen till tomten i jul” eller ”sluta när jag fyller tre och blir stor”. Många har redan trappat ner eftersom förskolor ofta inte brukar låta barn ha napp mer än när de ska vila.

Hur gör jag när det är dags?

Prata mycket om det med barnet och sätt gärna en dag när det ska ske. Det bästa är om det är lugnt runt barnet i övrigt och det inte sker några andra stora förändringar samtidigt, som till exempel en flytt. Som förälder får du då se till att inga nappar finns framme den dagen ni har bestämt och var beredd på att trösta och stötta barnet. Försök få barnet att känna sig stolt och stor för att hen klarar sig utan napp. En del barn är ledsna länge, andra kortare.

Om barnet inte klarar av att sluta som planerat är det bra om du kan undvika att låta hen känna det som ett misslyckande. I stället får ni planera för ett nytt försök och förr eller senare går det. Det är svårt att ändra sina vanor. Det gäller både barn och vuxna.

Att sluta med tummen kan vara ännu svårare, den finns ju alltid hos barnet. Men de flesta brukar lyckas också med det till slut. Ett tips kan vara att ha plåster eller kirurgtejp på tummen. Den blir inte lika god att suga på då. Se bara till att plåstret eller tejpen inte åker av, så att barnet inte får det i halsen på natten.

Senast uppdaterad:

23 februari 2017 10:42

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna Hallgren, barnsjuksköterska, Borrby och Gärsnäs BVC, SimrishamnLotta Ahlin Lydell, logoped, Logopedmottagningen Saltsjö-Boo, StockholmHelen Isaksson, tandläkare, Folktandvården, Jönköping Karin Ljunghill, distriktssköterska, Växjö Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...