www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Narkotikaberoende

Den som är beroende av narkotika, till exempel heroin, amfetamin och kokain, riskerar ofta att hamna i kriminalitet och prostitution för att få pengar till narkotika. För den som använder sprutor ökar också risken att smittas av gulsot, hiv eller andra sjukdomar som smittar via blodöverföring.

Missbruk av narkotiska preparat gör att dosen stadigt måste ökas för att man ska nå den effekt som eftersträvas. Den dos som krävs efter en lång tid är ofta så stor att den skulle ta livet av en som inte missbrukar. Beroendet innebär också att man får abstinensbesvär om man inte får narkotika. Abstinensbesvären kan vara mycket allvarliga och ibland livsfarliga. Hela tillvaron påverkas av beroendet.

Läs mer i vår artikel om beroende och skadligt bruk.

Fysiskt eller psykiskt beroende

Narkotikan påverkar både fysiska och psykiska funktioner i kroppen och leder ofta till allvarliga sjukdomar.

Fysiskt beroende innebär att ämnesomsättningen i kroppen förändras på grund av missbruket. Man får även fysiska symtom som kramper, hjärtklappning eller svettningar om man slutar att ta drogen.

Psykiskt beroende blir man av de droger som ger effekter av upprymdhet eller lugn. Det gör att man känner ett sug efter att ta dem igen och igen.

Symtom

Symtomen varierar mellan olika droger. Men alla former av missbruk påverkar både sociala relationer och arbetsprestationer.

Den som missbrukar har ofta ett humör som skiftar snabbt och kan uppträda på ett sätt som är svårt att förutse. Dålig matlust, oförklarlig trötthet och att man är dyster till sinnes kan vara andra tecken på missbruk.

Vidgade pupiller, irriterade ögon, att man har svårt att kontrollera eller samordna sina rörelser kan också vara symtom på missbruk.

Egenvård

I många fall kan det vara svårt att själv bryta ett narkotikamissbruk på grund av det starka beroendet och att man får abstinensbesvär när man försöker sluta. Man behöver därför ofta hjälp från beroendevården för att kunna sluta.

Graviditet och amning

Alla typer av narkotika är skadliga för både mamman och fostret. Exempel på skador som kan drabba fostret om mamman använder droger är olika typer av missbildningar och hjärnskador. Risken för missfall och för tidig födsel ökar också. Läs mer i artikeln om narkotika och graviditet.

För att ditt barn ska må bra och utvecklas på bästa sätt ska du sluta med droger. Det är inte alltid lätt, men du har möjlighet att få hjälp. Vänd dig direkt till beroendevården eller prata med din barnmorska.

Sök vård

Om du har frågor om narkotika eller behöver hjälp för att bryta ett beroende kan du vända dig till din vårdcentral, företagsläkare eller en beroendemottagning.

Stödföreningar

Det finns många föreningar du kan kontakta för att få stöd och hjälp, även som anhörig.

Anonyma Narkomaner (NA)

Länkarnas Riksförbund

Riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling (RFHL)

Anonyma kokainister

Behandling

Behandlingen beror på vilken drog som missbrukats. Som ett första steg krävs i regel avvänjning från drogen. Läkemedel mot abstinensbesvär kan ibland behövas. Behandlingen kan sedan omfatta olika former av psykoterapi som är inriktad på att få patienten att avstå från narkotika i framtiden.

Externa länkar

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Drugsmart

Behandling av alkohol- och narkotikaproblem

Anonyma Narkomaner (NA)

Jourhavande medmänniska

Länkarnas Riksförbund, Sällskapen

Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likaberättigande (RFHL)

Vuxna barn till alkoholister och andra dysfunktionella familjer (ACA)

Anhöriga mot droger

Föräldraföreningen mot narkotika

Senast uppdaterad:

21 augusti 2013 09:50

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...