www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Näsblod hos barn

Vad kan man göra själv?

Ytliga blodkärl brister

Det är vanligt att barn blöder näsblod och det beror på att ytliga blodkärl i näsan har brustit. En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra och känsliga vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att barnet har fått ett slag mot näsan eller stoppat in något i näsan. Nässprej mot till exempel allergi kan göra blodkärlen mer lättblödande. Näsblod kan också komma helt oväntat och inte sällan på natten.

Ett barn som blöder näsblod sväljer ofta lite blod. Ibland kan det göra att barnet mår illa och att blodet sedan följer med upp om barnet kräks.

Börja med att klämma runt näsan en stund

När barnet blöder näsblod kan man hjälpa till genom att

  • be barnet sitta upp lätt framåtlutat
  • klämma med tumme och pekfinger runt näsans mjuka delar i tio minuter
  • säga till barnet att andas genom munnen och att försöka spotta ut det blod som är på väg ner i svalget.

Använd en bomullstuss om det fortsätter blöda

Om blödningen inte har slutat efter tio minuter kan man stoppa in en bomullstuss i näsan och om det behövs hålla om näsan i ytterligare tio minuter. Låt bomullstussen sitta kvar i ungefär en timme efter att det har slutat blöda. Bomullen är lättare att ta ut om man har doppat den i matolja innan man sätter in den i näsan. Den kan annars fastna i såret när det har slutat blöda. Man kan också droppa några avsvällande näsdroppar på en bomullstuss. Det får blodkärlen att dra ihop sig och minskar blödningen.

Om barnet har lätt för att blöda näsblod kan man köpa blodstillande vadd på ett apotek. Vadden innehåller ett ämne som gör att blödningen stoppar snabbare.

Bra att lära sig torka näsan försiktigt

För att förebygga näsblod kan man försöka se till att barnet torkar näsan försiktigt i stället för att snyta sig när näsan rinner. Det är också bra om barnet undviker att peta sig i näsan.

Man kan behöva kontakta vården

Om man misstänker att barnet har stoppat in något i näsan bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om blödningen är kraftig eller om den inte går att stoppa med hjälp av råden som beskrivs ovan. En annan anledning till att kontakta vårdcentralen är om barnet blöder näsblod ofta och man inte förstår orsaken till det. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

2 februari 2011 14:55

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...