www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Näsblod

Sammanfattning

Näsblod beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Blödningen kan starta av sig själv om slemhinnorna är torra eller har blivit inflammerade vid en förkylning. Ett slag mot näsan kan också starta blödningen. Ofta går blödningen över av sig själv men ibland behöver du vård.

Symtom

Det är vanligt att vuxna och barn blöder i näsan. Det rinner blod ur näsan men det kan också rinna blod ner i svalget. Det beror på var blödningen startade.

Det är vanligt att vuxna och barn sväljer lite blod vid en blödning i näsan. Ibland kan det göra att man mår illa och kräks. Då följer blodet med upp. 

Vad kan jag göra själv?

När vuxna eller barn blöder näsblod gäller att

  • sitta upp och luta sig lite framåt
  • klämma med tumme och pekfinger runt näsans mjuka delar i 10 minuter
  • andas genom munnen och försöka spotta ut det blod som är på väg ner i svalget
  • suga på en isbit eller lägga en kall handduk över näsa och panna vilket kan göra att blodkärlen drar ihop sig och blödningen slutar.

Du kan stoppa in en bomullstuss
i näsan om det inte har slutat
blöda efter 10 minuter.

Använd en bomullstuss om det fortsätter blöda   

Du kan stoppa in en bomullstuss i näsan om det inte har slutat blöda efter 10 minuter.

Sedan kan du hålla om näsan i 10 minuter till om det behövs. Låt bomullstussen sitta kvar i ungefär en timme efter att det har slutat blöda. 

Det går lättare att ta ut tussen om den har doppats i matolja innan den sätts in i näsan. Annars kan den fastna i såret. Du kan också droppa några droppar avsvällande nässprej på en bomullstuss. Det får blodkärlen att dra ihop sig och minskar blödningen. Du kan också använda särskild blodstillande vadd som finns att köpa på apotek.

När ska jag söka vård?

Sök vård direkt om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har en kraftig näsblödning.
  • Du har en långsamt rinnande näsblödning som inte slutar trots att du har följt råden ovan och det har gått 30 minuter sedan blödningen startade.

Du kan söka vård på en vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Om det är stängt sök på en akutmottagning.

Kontakta en vårdcentral om du blöder näsblod flera gånger samma dag eller flera dagar i rad. Om du tar blodförtunnande läkemedel kan du behöva justera dosen eller ändra medicineringen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Mer på 1177 Vårdguiden: Vanliga symtom - när ska jag söka vård?

Undersökning

På vårdcentralen tittar läkaren i näsan för att se om det finns några sår eller några ytliga blodkärl i näsan.

Behandling

Vuxna och barn som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder. Behandlingen brukar inte göra ont. Sedan får du en bomullstuss som är doppad i paraffin eller olja i näsan. Tussen kan tas bort efter några timmar.

Hur kan jag förebygga?

För att förebygga näsblod är det bra att torka näsan försiktigt i stället för att snyta sig när näsan rinner. Det är också bra att inte peta i näsan.

Du kan fukta näsan med koksaltlösning, som finns som droppar eller sprej på apotek. Om du vill blanda koksaltlösningen själv tar du ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Du kan koka upp lösningen och låta den svalna, men det är inte nödvändigt att koka vattnet. Ibland kan du tillsätta lite olivolja. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du fukta en bomullstuss eller använda en liten plastspruta som finns på apotek.

För slemhinnor som känns torra och såriga kan du pröva mjukgörande nässprej med olja som finns på apotek.

Vad händer i kroppen?

Det är vanligt att blöda näsblod och det beror ofta på att ytliga blodkärl i näsan har brustit. En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra eller inflammerade vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att du har fått ett slag mot näsan. Näsblod hos barn kan också bero på att barnet har stoppat in något i näsan. Näsblod kan också komma helt oväntat och inte sällan på natten.

Vissa läkemedel kan öka risken för näsblod

Vissa läkemedel som man tar genom näsan kan öka risken för näsblödning. Nässprej mot allergi är ett exempel på det.

Vissa läkemedel gör det svårare att stoppa blödningen

Vissa läkemedel kan göra det svårare att få stopp på blödningen. Exempel på sådana medel är receptfria smärtstillande läkemedel som Bamyl och Treo och receptbelaga blodförtunnande läkemedel som till exempel Trombyl och Waran.

Fråga din läkare eller på apotek om du är osäker om du använder ett läkemedel som kan göra näsblod svårare att stoppa.

Senast uppdaterad:

9 juni 2016 13:25

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Jenny Andersson, 1177 Vårdguiden. Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...