www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Navelbråck

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Navelbråck är vanligast hos barn och växer oftast bort.

Navelbråck är oftast medfött. Det är vanligast hos barn, men ungefär två av hundra vuxna har navelbråck. Navelbråck hos barn är oftast ungefär två till tre centimeter i diameter, hos vuxna kan det vara mer än dubbelt så stort. Hos barn växer navelbråck oftast bort av sig själv.

Om du får navelbråck som vuxen kan vävnad från magen, till exempel tarmen, pressas ut i bråcksäcken. Om inte utbuktningen trycks tillbaka kan vävnaden komma i kläm, svullna eller skadas och ett så kallat inklämt bråck kan bildas.

Symtom

För det mesta får du inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt.

Ett inklämt bråck är ofta hårt och ömt och kan göra att du mår illa och kräks. Det är inte farligt att försöka trycka tillbaka ett inklämt bråck in mot magen, men det kan göra ont.

Behandling

Barn under fyra år brukar inte opereras eftersom navelbråck under de första levnadsåren oftast försvinner utan behandling.

Vuxna som har navelbråck kan, om de upplever att bråcket ger besvär, försöka att föra tillbaka utbuktningen mot naveln genom att trycka lätt på den. Om bråcket ger mycket besvär kan det opereras. Inklämt bråck opereras alltid.

När ska jag söka vård?

Om du har en mjuk och oöm utbuktning på magen kan du kontakta en vårdcentral.

Du ska söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral om utbuktningen vid naveln blir hård och öm och inte kan föras tillbaka in mot magen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

10 oktober 2016 16:51

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anders Hyltander, läkare, specialist i kirurgi, Östra Sjukhuset, Göteborg Lucienne Fredriksson, 1177.se Martin Enander, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvall. Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...