www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Nicorette Inhalator

Läkemedelsinformation

Nicorette Inhalator är ett läkemedel mot rökning. Det används som hjälp när man vill sluta röka eller minska på antalet cigaretter som man röker. Medicinen minskar de besvär man kan få när man slutar röka och det blir då lättare att avstå från att röka.

Det verksamma ämnet är nikotin, ett av de ämnen som finns i tobak. Läkemedlet kallas också för nikotinersättningsmedel.

Så här fungerar medicinen

När man röker är kroppen van vid att få en viss mängd nikotin. Om man slutar röka och kroppen inte längre får något nikotin kan man uppleva obehag av olika slag, så kallade abstinensbesvär. Förutom att man är röksugen kan man till exempel känna sig irriterad, nedstämd, orolig eller rastlös. Man kan också få svårt att sova och att koncentrera sig. Abstinensbesvären kan minskas om man under en övergångstid fortsätter att ge kroppen nikotin med hjälp av läkemedel, men i lägre doser än vad man får i sig när man röker.

När man suger luft genom inhalatorns munstycke frigörs en liten mängd nikotin som tas upp av kroppen via munnens slemhinnor. Nicorette Inhalator efterliknar nikotintillförseln vid rökning och lindrar på så sätt abstinensbesvären.

Om man inte har lyckats sluta röka med enbart inhalatorn kan man använda den tillsammans med Nicorette plåster.

Hur tar man medicinen?

Nicorette Inhalator innehåller nikotin i form av ånga som man andas in. Läkemedlet består av ett munstycke och pluggar, som innehåller nikotin och ett smakämne. Läkemedlet kan köpas receptfritt av personer över 18 år.

Man delar munstycket i två delar och sätter in en nikotinplugg i munstycket. När munstycket sätts ihop bryts förseglingen i pluggens båda ändar, och nikotinångan frisätts från pluggen.

Man puffar på inhalatorn på samma sätt som man gör med en cigarett. Man bör använda inhalatorn ungefär 20 minuter per tillfälle och under den tiden tar man ungefär 4 puffar per minut.

En öppnad nikotinplugg bör användas inom 12 timmar eftersom nikotinet avtar i styrka efter förseglingen har brutits. Varje nikotinplugg räcker för 3 användningstillfällen.

Man bör inte äta eller dricka när man använder inhalatorn. Kaffe, juice och läsk kan minska upptaget av nikotinet i munhålan så att effekten av läkemedlet minskar. Därför bör man undvika dessa drycker 15 minuter innan man använder inhalatorn.

Utomhus vid kylig väderlek bör man använda Nicorette Inhalator längre stunder för att få samma effekt.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

Dosen är olika från person till person och beror på nikotinberoendet. Vanligen använder man 6-12 nikotinpluggar per dag. Om man även använder plåster är en vanlig dos 4-5 pluggar per dag.

Man ska inte använda mer än 12 pluggar per dag.

Efter tre månader är det lämpligt att gradvis minska nikotindosen. När man har minskat dosen till 1 plugg per dag, bör man avsluta behandlingen. Den totala behandlingstiden bör inte vara längre än ett år, men i vissa fall kan längre behandlingstid vara nödvändig.

Om man använder medicinen för att minska antalet cigaretter och inte har lyckats med det efter 6 veckor bör man söka professionell hjälp.

Viktigt

Ta ut nikotinpluggen ur inhalatorn efter användning och kasta den i hushållssoporna så att inte ett barn kommer åt den. Nikotinpluggen innehåller tillräckligt med nikotin även efter användning för att kunna förgifta ett barn.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Biverkningar

En del personer kan i början av behandlingen få hosta och känna irritation i munnen och halsen. Andra kan få till exempel halsbränna, illamående, hicka, nästäppa.

De flesta av besvären kommer i början av behandlingen och brukar gå över inom några veckor.

En del besvär som till exempel huvudvärk, yrsel och sömnsvårigheter kan även bero på de abstinensbesvär som kommer när man slutar röka.

Graviditet och amning

Man bör inte använda medicinen när man är gravid, eftersom fostret kan påverkas av nikotinet. Det bästa är om man kan sluta röka utan att använda nikotinläkemedel. Om man är gravid ska man rådgöra med sin barnmorska eller läkare innan man använder nikotinläkemedel.

Man bör undvika medicinen när man ammar. Nikotin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda nikotinläkemedel när man ammar.

Andra former av Nicorette

Nicorette finns även i andra former:

  • Nicorette munhålesprej, plåster, sugtablett och tuggummi
  • Nicorette Microtab, som är en så kallad resoriblett, det vill säga en liten tablett som smälter under tungan.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller nikotin. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.

Exempel på läkemedel som innehåller nikotin är:

  • NiQuitin
  • Nicotinell
  • Zonnic.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

16 februari 2016 12:40

Skribent:

1177.se

Granskare:

Hans Gilljam, läkare, professor, tobaksexpert, Karolinska institutet, Stockholm. Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...