www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Nicorette Microtab

Läkemedelsinformation

Nicorette Microtab är ett läkemedel mot rökning. Det används som hjälp när man vill sluta röka. Medicinen minskar de besvär man kan få när man slutar röka och det blir då lättare att avstå från att röka.

Det verksamma ämnet är nikotin, ett av de ämnen som finns i tobak. Läkemedlet kallas också för nikotinersättningsmedel.

Så här fungerar medicinen

När man röker är kroppen van vid att få en viss mängd nikotin. Om man slutar röka och kroppen inte längre får något nikotin kan man uppleva obehag av olika slag, så kallade abstinensbesvär. Förutom att man är röksugen kan man till exempel känna sig irriterad, nedstämd, orolig eller rastlös. Man kan också få svårt att sova och att koncentrera sig. Abstinensbesvären kan minskas om man under en övergångstid fortsätter att ge kroppen nikotin med hjälp av läkemedel, men i lägre doser än vad man får i sig när man röker.

Nicorette Microtab är en så kallad resoriblett, en snabbverkande tablett, som smälter under tungan så att nikotin frigörs i munnen. Nikotinet tas upp genom slemhinnorna i munnen och sprids sedan till blodet. Då lindras abstinensbesvären.

Hur tar man medicinen?

Nicorette Microtab resoribletter finns i styrkan 2 milligram. Medicinen kan köpas receptfritt av personer över 18 år.

Man lägger resoribletten under tungan och låter den långsamt smälta och lösas upp av saliven i munnen. Det tar ungefär 30 minuter.

Om man skulle råka svälja en resoriblett frigörs nikotinet långsamt och ofullständigt i magen. Därför är det ingen risk för förgiftning.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

Dosen är olika från person till person och beror på nikotinberoendet.

I början av behandlingen kan man ta en resoriblett varannan timme. Om man har ett stort nikotinberoende kan man ta 2 resoribletter varannan timme. Ofta är 8-12 resoribletter per dag tillräckligt. Man ska inte ta fler än 30 stycken per dygn.

Efter tre månader är det lämpligt att gradvis minska nikotindosen. När man har minskat dosen till 1-2 resoribletter per dag, bör man avsluta behandlingen. Den totala behandlingstiden bör inte vara längre än sex månader, men i vissa fall kan längre behandlingstid vara nödvändig. Det kan vara bra att spara överblivna resoribletter om man plötsligt får rökbegär igen.

Viktigt

Även små mängder nikotin är farligt för barn. Man ska därför vara noga med att förvara läkemedlet så att barn inte kan få tag i det.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Biverkningar

En del personer kan känna irritation i munnen och halsen. Andra kan få till exempel hicka, illamående, hosta, muntorrhet, nästäppa eller hjärtklappning.

De flesta av besvären kommer i början av behandlingen och brukar gå över efter en tid/inom några veckor.

Besvär som till exempel huvudvärk, yrsel och sömnsvårigheter kan även bero på de abstinensbesvär som kommer då man slutar röka.

Graviditet och amning

Man bör inte använda medicinen när man är gravid, eftersom fostret kan påverkas av nikotinet. Det bästa är om man kan sluta röka utan att använda nikotinläkemedel. Om man är gravid ska man rådgöra med sin barnmorska eller läkare innan man använder nikotinläkemedel.

Man bör undvika medicinen när man ammar. Nikotin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda nikotinläkemedel när man ammar.

Andra former av Nicorette

Nicorette finns även i andra former

  • Nicorette munhålesprej, plåster, sugtablett och tuggummi
  • Nicorette Inhalator.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller nikotin. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.

Exempel på läkemedel som innehåller nikotin är

  • NiQuitin
  • Nicotinell
  • Zonnic.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

16 februari 2016 12:42

Skribent:

1177.se

Granskare:

Hans Gilljam, läkare, professor, tobaksexpert, Karolinska institutet, Stockholm. Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...