www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Nikotinplåster

Sammanfattning

Plåster som innehåller det verksamma ämnet nikotin kan hjälpa dig att sluta röka. Läkemedel med nikotin kallas också för nikotinersättningsmedel.

Nikotinplåster finns under flera olika namn, från olika tillverkare. Här är några exempel:

  • Nicorette Novum
  • Nicotinell
  • NiQuitin Clear.

Vad är nikotinplåster?

Nikotinplåster är ett läkemedel mot rökning. De fungerar som hjälp när du vill sluta röka eller minska på antalet cigaretter. Nikotin minskar de besvär du kan få när du slutar röka och det blir lättare att avstå från att röka.

Nikotinplåster är långverkande, så kallade depåplåster. Plåstren kan köpas receptfritt av dig som fyllt 18 år.

Olika styrkor

Nikotinplåster finns i flera olika styrkor. Det finns dagplåster som verkar i 16 timmar och dygnsplåster som verkar i 24 timmar.

Om du är van vid att röka på natten kan det vara bra att använda dygnsplåster.

Så här fungerar nikotin

När du röker är kroppen van vid att få en viss mängd nikotin. Du kan uppleva obehag av olika slag när du slutar röka och kroppen inte längre får något nikotin. Dessa obehag kallas abstinensbesvär. Förutom att du är röksugen kan du till exempel känna dig irriterad, nedstämd, orolig eller rastlös. Du kan också få svårt att sova och att koncentrera dig.

Abstinensbesvären kan minska om du under en övergångstid fortsätter att ge kroppen nikotin med hjälp av läkemedel, men i lägre doser än vad du får i dig när du röker.

När plåstret sitter på huden frigörs nikotinet jämnt och långsamt från plåstret. Nikotinet tas upp genom huden och sprids till blodet.

Här kan du läsa mer om andra läkemedel mot rökning.

Hur använder jag nikotinplåster?

Sätt plåstret på oskadad, ren och torr hud, helst utan hår. Lämpliga ställen är på ryggen, bröstkorgen, en överarm eller ena höften. Pressa fast plåstret med handflatan under minst 10 sekunder och kontrollera att det har fäst ordentligt i kanterna. Det är bra att byta ställe när du byter plåster. Det bör gå en vecka innan du sätter det på samma ställe igen för att undvika att huden blir irriterad.

Plåstret kan sitta kvar när du badar eller duschar under korta perioder. Sätt fast ett nytt plåster på ett annat ställe om plåstret lossnar.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Dosen är olika från person till person och beror på nikotinberoendet.

Det är vanligt att starta behandlingen med en högre styrka. Du ska byta plåster en gång per dygn.

Det brukar räcka att använda plåstret under den tid du är vaken. Om du är röksugen när du vaknar bör du använda dygnsplåster och låta plåstret sitta kvar även när du sover.

Efter 1-2 månader kan du börja minska nikotindosen gradvis genom att byta till lägre styrka med några veckors mellanrum.

Att tänka på när du använder nikotinplåster

Rådgör med läkare innan du börjar använda nikotinplåster om du har någon hudsjukdom.

Plåster som du har använt ska du vika ihop med den klibbiga sidan inåt och kasta så att barn inte kommer åt det.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del kan få hudbesvär som utslag eller klåda. Vissa kan till exempel må illa, svettas mer eller känna sig skakiga eller andfådda. Några kan få ont i magen, ont i leder och muskler, influensaliknande symtom eller hjärtklappning.

De flesta av besvären kommer i början av behandlingen och brukar gå över efter en tid.

En del besvär som till exempel huvudvärk, yrsel och sömnsvårigheter kan även bero på de abstinensbesvär som kommer när du slutar röka.

Graviditet och amning

Du bör inte använda läkemedlet när du är gravid eftersom fostret kan påverkas av nikotinet. Det bästa är om du kan sluta röka utan nikotinläkemedel. Rådgör med barnmorska eller läkare.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Nikotin passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

2 februari 2018 13:54

Skribent:

1177.se

Granskare:

Hans Gilljam, läkare, professor, tobaksexpert, Karolinska institutet, Stockholm Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...