www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Nisses pappa är ofta full

Alkohol finns i till exempel öl och vin. Om man dricker mycket alkohol kan kroppen till slut bli van vid det. Det innebär att kroppen behöver ha mer och mer alkohol, annars mår man dåligt. Samtidigt är mycket alkohol dåligt för kroppen.

Ofta syns det inte utanpå att någon dricker för mycket. Det kan vara en gammal, ung, rik eller fattig person.

Orolig, arg, ledsen, tycker om

Det är vanligt att den som dricker för mycket alkohol gör saker som egentligen inte är okej. Det kan bli mycket bråk. Saker som personen har lovat eller har planerat kanske inte blir av.

Om din förälder ofta är full kan du känna dig besviken, arg, ledsen och orolig för honom eller henne. Det kan också vara svårt att se att någon man tycker mycket om mår dåligt.

Det kan vara svårt att veta vad som gäller. Det som var okej igår är inte okej idag. Det kan kännas otryggt och skrämmande att inte veta vad som gäller just idag.

Ta hand om syskon och laga mat

Du kanske få ta ett större ansvar hemma än vad kompisarna gör, som att laga mat, städa upp efter andra eller ta hand om syskonen. Du ska inte behöva ta så mycket ansvar som barn.

Om det är så hemma hos dig kanske du inte så gärna vill ta hem kompisar.

Det är aldrig ditt fel att en vuxen dricker för mycket

Det är vanligt att barn skäms eller tar på sig skulden för det som händer när en vuxen dricker för mycket alkohol. Men barn har aldrig ansvar för vad en vuxen ställer till med och ska inte behöva skämmas.

Det finns hjälp att få

Den som ofta är full kan få hjälp att ändra på det. Det kan ta lång tid och den personen måste själv vilja ha hjälp.

Men du ska inte behöva ta ansvar för att hjälpa en vuxen. Du har rätt att känna dig trygg hemma. Och du har rätt att ha en vuxen som tar hand om dig och ser till att du har det bra.

Om du inte har det bra hemma eller är orolig för en vuxen som du bor ihop med behöver du berätta det för en vuxen.

 Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis är ledsen eller berättar något jobbigt.

 

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:33

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...