www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Om någon i familjen är sjuk

Alla blir sjuka då och då. Ofta går det över fort och allt blir som vanligt igen.

Men en del sjukdomar håller på länge. Ofta kan den som är sjuk vara hemma och få hjälp att må bättre. Ibland behöver hon eller han vara på sjukhus.

Du har rätt att känna dig trygg och ha någon som tar hand om dig. Om du är yngre än 18 år har dina föräldrar ansvar för att du har det bra. Ibland kan det vara till exempel en bonusförälder, ett syskon som är äldre än 18 år eller någon annan vuxen som du bor som har ansvar för att ta hand om dig.

Om den som ska ta hand om dig är sjuk kanske hon eller han inte orkar ta hand om dig som vanligt. Det beror på en sjukdom och betyder inte att hon eller han inte vill ta hand om dig. Det är inte ditt fel.

Ledsen, orolig, många frågor

Om någon i din familj är sjuk tänker du nog mycket på hur hon eller han mår och om hon eller han kommer att bli bra igen. Kanske känner du dig ledsen, orolig eller rädd.

Det är bra att fråga om det är något du undrar över. Om den som är sjuk inte vill eller kan berätta själv, be någon annan vuxen göra det.

Fråga många gånger om du behöver det. Du har rätt att få berätta hur du tänker och känner.  

Du är inte ensam

Det kan vara bra att veta att du inte är ensam. Många andra barn har också någon familjemedlem som är sjuk. Ibland kan det hjälpa att prata med andra som har det på liknande sätt.

De som tar hand om din förälder ska se till att du har det bra

När någon i din familj är inlagd på sjukhuset är det för att hon eller han ska få hjälp att må bättre.

De som tar hand om den som är sjuk i din familj har också till uppgift att fråga om hur du mår och har det. De ska berätta för dig på ett sätt så att du förstår och hjälpa dig om du behöver. Ibland kan det vara bra att få höra samma sak flera gånger för att kunna fundera över informationen och komma med nya frågor.

Om någon inte vill vara på sjukhuset men måste det ändå

Den som har en psykisk sjukdom förstår inte alltid själv när den behöver hjälp. Då kan den personen vara tvungen att vara på sjukhuset trots att hon eller han inte vill det. Det är för att hon eller han ska få skydd och hjälp att må bättre igen.

Det får bara göras när någon är väldigt sjuk och behöver hjälp men inte förstår det själv. Det står i en särskild lag.

Det kan vara jobbigt när någon som inte vill till sjukhuset ändå måste det. Om det har hänt någon i din familj kanske du känner dig ledsen, orolig eller tycker det var hemskt.

Be någon förklara för dig vad som hände och varför. Det kan till exempel vara någon som jobbar på sjukhuset eller någon annan vuxen som finns nära dig.

Om du behöver hjälp

Om du inte har det bra eller är orolig för någon i din familj behöver du berätta hur du har det för en vuxen.

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:32

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...