www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ont i halsen – vad kan man göra själv?

Halsont vanligt vid förkylning

Det är vanligt att man får ont i halsen i samband med en förkylning. Näsa och svalg blir inflammerade, det ser rött och irriterat ut. Eftersom besvären orsakas av virus finns det ingen medicin som hjälper utan man får vänta tills de går över av sig själv. Under tiden kan man försöka lindra svedan i halsen.

Dryck kan lena

Man har ofta sämre matlust när man är förkyld och har ont i halsen. Även om man har svårt att svälja bör man ändå försöka dricka. Ofta har kall eller varm dryck en lenande effekt på halsbesvären. Glass och yoghurt brukar också kännas bra. Man får pröva sig fram.

Halstabletter och andra medel

Ibland känns det bättre om man har något att suga på och då kan man pröva vanliga halstabletter som finns att köpa i de flesta matvaruaffärer och kiosker. Det bästa för tänderna är att välja sockerfria tabletter. Det finns också halstabletter som kan lindra något genom att de verkar bedövande i halsen. De finns att köpa receptfritt.

Det finns receptfria läkemedel både mot smärta och feber som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

Undvik för stora ansträngningar

Som vid alla infektioner är det viktigt att vila och ta det lugnt, men det är ändå bra att röra på sig då och då. En kortare promenad i lagom takt kan göra att man känner sig lite piggare.

Rökning förvärrar besvären

Rökning eller rökiga miljöer förvärrar ofta besvären och gör att det tar längre tid att bli frisk.

Halsinfektioner sprids via luften och direktkontakt

Man kan minska risken att smitta andra eller att bli smittad själv genom att undvika att ta i hand eller ha annan kroppskontakt. Det är även bra att tvätta händerna ofta. Om man är förkyld själv är det bra att ta för vana att hosta och nysa i armbågsvecket. Om man behöver träffas är det bättre att vara utomhus eftersom smittan sprids lättare i inomhusmiljöer.

Vid halsfluss och feber kan man behöva kontakta vården

Om man har ont i halsen och har feber, men inte är snuvig eller har hosta, kan infektionen ha orsakats av bakterier, vilket betyder att man har fått halsfluss. En sådan infektion kan ibland behöva behandlas med antibiotika. Om febern inte har gått ner efter två dagar bör man kontakta vårdcentralen.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Ibland behöver man söka vård genast

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man inte kan svälja sin saliv eller om man har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa.

Senast uppdaterad:

26 augusti 2013 13:53

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...