www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ont i munnen hos barn

Allmänt

Om ett litet barn inte vill äta eller dricka kan det bero på att det gör ont i munnen. Barn som är två år eller äldre kan ofta själva berätta att det gör ont i munnen. Ibland kan barnet samtidigt ha blåsor eller sår på läpparna eller runt munnen.

Det finns flera olika orsaker till att barn får ont i munnen. Tandsprickning kan göra ont hos en del spädbarn medan det går helt obemärkt förbi hos andra. Barnet kan dregla mer än vanligt och vilja ha något att bita i.

En annan orsak till att det gör ont i munnen kan vara svampinfektion, så kallad torsk. Det är framför allt barn som ammas eller dricker ur flaska som får torsk. En vitaktig beläggning bildas på tungan, insidan av kinderna och i gommen. Alla barn får inte besvär av torsk men ibland blir slemhinnan röd och inflammerad och då kan det göra ont.

Blåsor och sår i munnen sitter vanligen på kindernas insida, tungan och tandköttet. Slemhinnan blir svullen, röd och blöder lätt. Orsaken kan vara höstblåsor, som beror på virus och som är vanligast hos barn upp till tio års ålder.

I samband med en förkylning kan blåsor i och runt munnen bero på en herpesinfektion. Viruset stannar i kroppen även efter att besvären har försvunnit och en del barn kan få det flera gånger.
Ibland kan vattkoppor sätta sig munnens slemhinna.

Små gråvita munsår med en röd zon runt omkring kan vara så kallad afte. Ofta sitter såret på läpparnas insida.

Symtom

Att det gör ont i munnen kan visa sig genom att barnet inte vill äta och dreglar mer än vanligt. Ofta kan barnet också ha feber.

Vad kan man göra själv?

Besvär i samband med tandsprickning kan lindras med hjälp av en bitring som gärna får vara kall. Kyla lindrar smärtan.

När barnet har blåsor och sår i munnen kan det vara svårt att äta och dricka. Det är viktigast att barnet kan få i sig dryck. Man kan försöka med någon kall dryck som barnet tycker om. Glass eller yoghurt kan också vara bra.

För att det ska gå lättare för barnet att dricka eller äta kan man ge smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen en halvtimme till en timme före måltid. Om barnet inte vill ta emot läkemedlet i munnen kan man prova med stolpiller.

Vid vattkoppor bör man inte använda ibuprofen. I samband med vattkoppor kan läkemedlet öka risken för ovanliga, men allvarliga, följdinfektioner.

Det är mycket viktigt att man noggrant följer doseringsanvisningarna som står på förpackningen när man ger smärtstillande till barn. Är man osäker kan man tala med läkare, sjuksköterska eller fråga på ett apotek.

När ska man söka vård?

Om barnet har stora besvär munnen eller svårt att dricka på grund av att det gör ont i munnen bör man söka vård på BVC, en vårdcentral eller barnmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

30 mars 2016 14:58

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Ingemar Karlsson Gadea, 1177 Vårdguiden Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Region Örebro län Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Region Örebro län, Örebro

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...