www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ont i örat hos barn - vad kan man göra själv?

Ofta värk på natten

Många barn får någon gång ont i örat. Smärtan kan bero på flera olika saker. Barn som är förkylda kan exempelvis få ont i örat av att slemhinnorna i örat svullnar. De kan också få värk av en varig inflammation i mellanörat, det vill säga öroninflammation. Både förkylning och öroninflammation är vanliga infektionssjukdomar hos barn. Ofta vaknar barnen på natten av värken eftersom svullnaden i örat ökar ännu mer när de ligger ner. Det kan kännas lättare att sova om man har en extra kudde under huvudet.

Andra besvär som kan ge öronvärk är

  • inflammation i hörselgången som leder in mot trumhinnan
  • en vaxpropp
  • besvär med käklederna.

Öroninflammation utvecklas i mellanörat

En öroninflammation i mellanörat börjar ofta plötsligt och är kortvarig. Förutom ont i örat kan barnet ha en känsla av lock för örat och sämre hörsel. Det är också vanligt med feber. Ibland spricker trumhinnan och vätska rinner ut i hörselgången. Då brukar värken minska. Barn kan även ha öroninflammation utan värk.

Smärtstillande läkemedel

Om man vet att barnet har öroninflammation kan man ge smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller läkemedel som innehåller ibuprofen, exempelvis Ipren och Ibumetin. Medicinerna finns i flytande form, som stolpiller och som tabletter. Det finns noggranna anvisningar på förpackningen.

När det gäller barn som är under sex månader bör man inte ge smärtstillande utan att först rådgöra med sjuksköterska eller läkare.

Barn under 18 år som har feber ska inte använda smärtstillande och febernedsättande medel med acetylsalicylsyra, till exempel Treo eller Albyl minor, om inte en läkare har rekommenderat det.

Nässprej

Avsvällande nässprej minskar nästäppa och gör det lättare för barnet att andas. Däremot hjälper inte nässprej mot själva öroninflammationen.

Öronproblem och bad

Under pågående öroninflammation bör man undvika bad under några dagar vare sig det rinner ur öronen eller inte.

De flesta som man har rör i öronen kan bada utan problem om man inte doppar huvudet mer än en meter under vattenytan.

Man kan behöva kontakta vården

Barn kan få tillfällig öronvärk i samband med en förkylning. Men om värken inte går över, trots behandling med smärtstillande läkemedel och huvudet i högläge, bör barnet undersökas på vårdcentral eller jourmottagning inom ett dygn.

Man bör alltid kontakta vårdcentralen om det rinner vätska ur hörselgången på ett barn, oavsett om barnet har ont eller inte.

Om barnet är slött, inte orkar leka och inte vill dricka eller är under sex månader ska man kontakta vårdcentralen eller akuten direkt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Senast uppdaterad:

7 januari 2016 15:50

Skribent:

1177.se

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg Fredrik Lagerqvist, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...