www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Oscars pappa är väldigt ledsen

Det är vanligt att känna sig ledsen och "nere" ibland. Men om man känner så i flera veckor kan man vara deprimerad.

Om man är deprimerad är ingenting kul och man är ofta väldigt ledsen. Man är trött och orkar inte göra någonting, inte ens sådant man brukar gilla. Ingenting känns kul. Man kan ha svårt att sova och kanske ha ont i kroppen. Om man är deprimerad kan man ha svårt att förklara för andra hur det känns.

Vuxna kan bli deprimerade till exempel om det har hänt flera jobbiga saker, eller om de har stressat för mycket under lång tid. Ibland vet man inte varför.

Om din förälder, eller någon annan vuxen som står dig nära, är deprimerad kan det vara jobbigt för dig. Det kan vara svårt att se någon man tycker mycket om vara ledsen och inte vet vad man ska göra för att det ska bli bättre. Det kan vara så att din förälder inte orkar hjälpa dig med sånt som han eller hon brukar. Då kanske du får ta för stort ansvar hemma, men det ska du inte behöva göra.

Det är inte ditt fel att din mamma eller pappa inte mår bra.

Hur mår man bättre?

Den som är deprimerad kan behöva prata med en psykolog eller läkare för att må bättre. En del kan behöva medicin.

Berätta för någon

Du har rätt att känna dig trygg. Om en vuxen som du bor med är deprimerad kan du behöva prata med en vuxen om hur du har det hemma och hur du känner.

Att prata med en kompis

Att prata med en kompis kan vara bra, men ofta behöver en vuxen hjälpa till. Klicka här för att läsa vad du kan göra om en kompis är ledsen eller berättar något jobbigt.

Pappa Räv och kråkorna -  en saga om  depression

En dag berättar pappa att han inte tycker att något är roligt längre. Det känns tomt inuti. Men han tycker om Olle lika mycket som vanligt, det är inte Olles fel att pappa är ledsen. Pappa får hjälp på sjukhuset att bli bättre igen.

Här kan du läsa sagan om rävpojken Olle och hans pappa.

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:35

Skribent:

1177.se

Granskare:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...